Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lėšų švaistymu ir dokumentų klastojimu apkaltinta SADM pasiaiškino

Seimo narys, socialdemokratas Algirdas Sysas praėjusią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) apkaltino švaistant lėšas, skirtas Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) modernizavimui. Anot jo, ministerija taip pat galimai klastojo dokumentus, siekdama užmaskuoti nevykdomus darbus. Pirmadienį SADM pateikė savo paaiškinimus.
Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

SADM kanclerė Ana Selčinskienė paaiškino, kad iššūkių su sistemą prižiūrinčia UAB „Proit“ iš tiesų kyla.

Esą UAB „Proit“ susidūrė su sunkumais, t.y. paslaugos buvo teikiamos su vėlavimu, SADM testavimo etape darė daug klaidų. Už tai tiekėjui buvo taikytos sankcijos – delspinigiai, o dabar yra konsultuojamasi su teisininkais dėl tolimesnių veiksmų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr./Ana Selčinskienė
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr./Ana Selčinskienė

Vėluojanti darbus atlikti laiku „Proit“ jau sumokėjo 32 tūkst. eurų delspinigių. Darbų atlikimo terminas pratęstas šių metų liepos 31 dienos – iki 2024 m. gruodžio mėnesio.

„Neslėpsiu – iššūkių turime su paslaugų kokybe. Šiuo metu tai sprendžiame su paslaugų tiekėju“, – pripažino A.Selčinskienė.

Ji taip pat tikino, kad nepaisant to, kaip baigsis sutartis su UAB „Proit“, SPIS vystymas nesustoja.

„Mes kreipėmės į bendrovę dėl sutarties vykdymo užtikrinimo, pati bendrovė teisminiu keliu bando stabdyti mūsų veiksmus. Esame ginče, todėl, nenorėdama pakenkti ginčo eigai, norėčiau susilaikyti nuo papildomų komentarų“, – tvirtino kanclerė.

Sulaukusi kaltinimų dėl pinigų švaistymo ir dokumentų klastojimo ministerija tvirtino pasirengusi bendradarbiauti su visomis institucijomis, kad įrodytų, jog už paslaugas buvo atsiskaityta laikantis sutarties ir viešųjų pirkimų įstatymo.

„Kadangi sulaukėme labai sunkių kaltinimų: dokumentų klastojimu, lėšų švaistymu, turiu pasakyti, kad esame pasiruošę bendradarbiauti su visomis institucijomis, manau, kad taip ir darome, bendradarbiaujame šiuo metu ir su Viešųjų pirkimų tarnyba, ir su Centrine projektų valdymo agentūra, kuri vykdo šio projekto priežiūrą“, – žurnalistams teigė A.Selčinskienė.

Žurnalistų paklausta, ar tiesa A.Syso kaltinimas, jog modernizuojant sistemą sumokėta daugiau kaip 1,5 mln. eurų, kanclerė tikino, kad atsiskaityta yra už du šių darbų etapus.

A.Selčinskienė teigė, kad už SPIS priežiūrą minėtai bendrovei „Proit“ yra išmokėta 982 tūkst. eurų be PVM nuo sutarties pasirašymo – 2021 m.

„Visa sutarties suma yra 1 mln. 42 tūkst. be PVM“, – patikslino ji.

Kanclerė nurodė, kad šiuo metu ministerija nebesudaro sutarčių, pagal kurias didžioji sumos dalis būtų išmokama pirmose darbų stadijose.

Be to, ministerija pakeitė ir tiekėją, tuo pačiu sustiprinta SADM IT komanda.

„Naujausiame modernizavimo konkurse SADM atmetė UAB „Proit“ pasiūlymą, nes šis tiekėjas buvo įtrauktas į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o SADM pripažino, kad apsivalymo procedūros buvo nepakankamos. Todėl laimėtoju tapo UAB „Nevda“, anksčiau teikusi paslaugas, tačiau per tą laiką pavyko sustiprinti SADM IT komanda, kuri leis geriau prižiūrėti šį tiekėją“, – paaiškino kanclerė.

Anot kanclerės, SPIS šiuo metu veikia sklandžiai vidinės komandos dėka.

„Tokie įvykiai, kaip anksčiau – išmokami vaiko pinigai, tai viskas užlūžta, dabar praeityje“, – tikino ji.

Kaltinimus metė A.Sysas

Priminsime, kad A.Sysas teigė siuntęs laiškus tiek SADM, tiek Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA) bei Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT). Jo teigimu, surašinėjimo metu jam buvo pateikti prieštaraujantys duomenys, leidžiantis abejoti vykstančio SPIS modernizavimo projekto skaidrumu.

Robertas Riabovas/BNS/Algirdas Sysas
Robertas Riabovas/BNS/Algirdas Sysas

„SADM 2023 m. spalį atsakė į mano laišką, kiek sumokėta delspinigių už neįvykdytą projektą. Rašoma, kad sumokėta virš 39 tūkst. eurų. SADM laiške šių metų kovo mėnesį rašoma, kad delspinigių suma tapo 32 tūkst. eurų, jei anksčiau buvo rašomi 39 tūkst. eurų, todėl labai keista, kad už nepadarytą projektą delspinigiai ne didėja, o mažėja“, – aiškino A. Sysas. „CPVA – 2023 m. spalio mėnesį raštas, kuriame teigiama, jog projektas bus baigtas šių metų liepos 31 dieną ir melagingai informuojantis, kad 2023 m. spalio mėnesį yra testuojama 16 paslaugų, nes pagal sutartį jie turėjo padaryti 16 naujų programų. Šių metų rugpjūčio mėnesį jie man rašo, kad testuojamos ir dalinai veikia tik dvi paslaugos“, – kalbėjo jis.

Jo žiniomis, SADM laiškas rašytas šių metų vasario mėnesį informuoja, kad rašto metu pasiektų rezultatų yra nulis, o išmokėta daugiau kaip 1,5 mln. eurų. Taip pat parlamentaro teigimu, CPVA šių metų kovo mėnesio raštas, teikiantis galimai melagingą informaciją, kad kūrimo stadija baigta ir 2024 kovo mėnesį vykdoma testavimo stadiją.

A.Sysas taip pat kritikuoja kontroliuojančias institucijas laiku nesiėmus veiksmų stebint kaip SADM išmoka lėšas už nevykdomus darbus ir teikiant melagingą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas