Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lėtėjant ūkio plėtrai, Kinija mažina mokesčius ir rengiasi „sunkiai kovai“

Kinijos vyriausybė rengiasi sumažinti mokesčius, kad paremtų stringantį ekonomikos augimą, antradienį pareiškė šalies ministras pirmininkas ir įspėjo, kad šalies laukia „sunki kova“.
Gyvenamojo namo statyba Pekine
Statybos Kinijos sostinėje Pekine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomikos augimo lėtėjimas ir prekybos karas su JAV tapo svarbiausiais iššūkiais, su kuriais prezidentas Xi Jinpingas susidūrė praėjus vos metams po to, kai panaikinus Kinijos prezidento kadencijų limitą, jis tapo galingiausiu šalies lyderiu nuo Mao Zedongo laikų, o jo vardas liko visam laikui įrašytas į Konstituciją.

Per kasmetinio Kinijos Nacionalinio Liaudies Kongreso susitikimo atidarymo sesiją kalbėjęs premjeras Li Keqiangas pareiškė, kad vyriausybė šiemet yra užsibrėžusi 6–6,5 proc. ekonomikos augimo tikslą, kuris yra šiek tiek mažesnis už tikslinį 2018-ųjų intervalą.

Į susitikimą, kurio saugumui užtikrinti yra mestos didelės pajėgos, iš visos šalies susirinko beveik 3 tūkst. delegatų. Svarbiausiu dvi savaites truksiančio susitikimo darbotvarkės klausimu vadinami teisės aktai, pagal kuriuos bus pagerintos sąlygos užsienio investuotojams.

„Šiemet siekdami augimo, susidursime su niūresne ir sudėtingesne aplinka, taip pat su įvairia rizika ir iššūkiais… kurių yra daugiau ir kurie yra didesni“ – savo kalboje pažymėjo Li Keqiangas.

„Turime būti visiškai pasirengę sunkiai kovai“, – pridūrė premjeras.

2018 metais vyriausybė buvo užsibrėžusi pasiekti 6,5 proc. ekonomikos prieaugį ir antras pagal dydį pasaulio ūkis, oficialiais duomenimis, padidėjo 6,6 proc., tačiau augimo tempas buvo lėčiausias per beveik tris dešimtmečius. Metines ūkio augimo prognozes šiemet jau pablogino trys ketvirtadaliai šalies provincijų.

Mažesni mokesčiai ir didesnės išlaidos

„Šiek tiek pakoregavome savo prognozę, remdamiesi nuodugniu destabilizuojančių veiksnių ir neapibrėžtumo, kuris daro poveikį ekonomikos rodikliams, įvertinimu“, – pareiškė Li Keqiangas.

„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas
„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas

Siekdami įveikti augimo lėtėjimą, politikos formuotojai žada sumažinti mokesčius ir rinkliavas bei supaprastinti biurokratines procedūras.

Pasak premjero, įmonių mokesčius ir darbdavių už darbuotojus mokamas socialinio draudimo įmokas Kinija sumažins beveik 2 trln. juanių (298 mlrd. JAV dolerių).

Gamintojams taikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM) bus sumažintas nuo 16 iki 13 proc., o transporto ir statybos sektoriams jis sumažės 1 procentiniu punktu.

Pekinas taip pat padidins išlaidas ir tikslinis Kinijos fiskalinis deficitas padidės nuo pernykščių 2,6 proc. iki 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Fiskalinė politika bus „iniciatyvi“, o pinigų politika tebebus „atsargi“, pridūrė Li Keqiangas ir, be kita ko, paminėjo, jog vidutiniams ir mažiesiems bankams taikomi privalomųjų atsargų reikalavimai bus sumažinti, kad didėtų ekonominei veiklai skiriamas finansavimas.

Siekiant spręsti problemas, su kuriomis susiduria smulkusis verslas, mėnesinių pardavimų riba, nuo kurios atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju, bus padidinta nuo 30 tūkst. iki 100 tūkst. juanių .Be to, Pekinas dideliems valstybiniams bankams nurodys mažosioms įmonėms šiemet paskolinti 30 proc. daugiau.

Pekinas yra pasiryžęs pasiekti, kad ekonomikos augimo tempas per ateinančius dvejus metus viršytų 6 proc. ir „įvykdyti savo pažadą“ iki antrojo dešimtmečio pabaigos padvigubinti BVP, pareiškė banko „Nomura“ analitikas Lu Tingas.

Ekonominiai sunkumai

Naujausi ekonominiai duomenys atskleidžia sunkumus, su kuriais susiduria Kinija. Pavyzdžiui, per paskutinius tris 2018-ųjų mėnesius ūkio augimo tempas sulėtėjo iki 6,4 procento.

Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Pekino turgus
Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Pekino turgus

Svarbus šalies pramonės sektoriaus kainų barometras sausį priartėjo prie ribos, kuri verslo aktyvumo šiame sektoriuje augimą skiria nuo smukimo, o Kinijos importas metų pradžioje smuko.

Verslo aktyvumo pramonės sektoriuje rodikliai vasarį buvo prasčiausiai per trejus metus.

Tačiau, atgijus optimistinėms nuotaikoms dėl prekybos susitarimo su JAV, pagrindinis Kinijos akcijų indeksas pirmadienį pasiekė aukščiausią per daugiau kaip aštuonis mėnesius lygį.

Kinijos ir JAV santykiai pernai gerokai pašlijo, nes JAV prezidentas Donaldas Trumpas beveik pusę iš Kinijos importuojamų prekių apmokestino naujais muitais, siekdamas priversti Pekiną padaryti nuolaidų dėl prekybos. Visgi D.Trumpas neseniai pareiškė, jog netrukus gali pasirašyti susitarimą su Xi Jinpingu.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas

Premjeras pažymėjo, kad Kinija „prekybos ginčus išspręs diskusijose tarp lygiaverčių partnerių“.

Komentuodamas pasigirstančias abejones, kad Kinija gali nevykdyti susitarimo su JAV, jeigu jis bus pasirašytas, Li Keqiangas patikino, jog „mes sąžiningai vykdome savo įsipareigojimus“.

„Šiuo metu abi komandos vis dar derasi, kadangi vis dar reikia daug ką padaryti“, – žurnalistams pareiškė prekybos ministras Zhongas Shanas ir pridūrė, jog kai kuriose srityse buvo pasiekta „proveržių“.

Įstatymų leidėjai kitą savaitę priims naują įstatymą, kuriuo bus reglamentuojamos užsienio investicijos ir bus draudžiama versti užsienio bendroves perduoti savo technologijas Kinijos bendrųjų įmonių partneriams. Tikimasi, kad tai padės sumažinti įtampą prekybos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis.

Pekinas „sukurs sąžiningą ir nešališką rinkos aplinką, kurioje Kinijos ir užsienio bendrovės bus vertinamos vienodai ir sąžiningai konkuruos“, – pareiškė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas