Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08 /14:48

Liberalų sąjūdis prašo premjero įvertinti pareiškimus apie antros pakopos pensijų fondų veiklos nutraukimą

Pirmadienį premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Stasys Jakeliūnas ir Seimo narys Algirdas Sysas pareiškė, kad vertinga būtų sustabdyti įmokas į antros pakopos pensijų fondą, fondus nacionalizuoti. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis viešai prašo A.Butkevčiaus pasiaiškinimo.
Baltarusijos kaimas
Pensininkė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liberalo teigimu, premjeras turi aiškiai įvardinti, ar jo patarėjo S. Jakeliūno ir Seimo vicepirmininko A. Syso vieši pareiškimai byloja apie pasikeitusią oficialią Vyriausybės poziciją dėl privataus pensijų kaupimo.

„Vien tokie neatsakingi ir populistiniai valdančiųjų pasisakymai daro didelę žalą – šimtai tūkstančių žmonių, jau kaupiantys ar pasiryžę kaupti lėšas privačiai, yra toliau klaidinami, pakertamas jų pasitikėjimas visa pensijų sistema. Jeigu valdantieji toliau blaškysis ir darys tokius akibrokštus, Vyriausybė turės prisiimti visišką atsakomybę už, galima sakyti, sąmoningai žlugdomą pensijų sistemą ir pažeistus teisėtus trečdalio Lietuvos gyventojų, kaupiančių pensiją privačiai, interesus“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Masiulis. 

Šiandien pensiją II pakopos fonduose iš viso kaupia 36,88 proc. Lietuvos gyventojų. Antros pensijų pakopos fonduose 2013 m. rugsėjo 1 dienos duomenimis jau yra sukaupta 5,1 mlrd. litų. 

R.J.Dagys: kariauja dvi grupuotės

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys pareiškė, kad socialdemokratų vidaus kovų ir neapsisprendimo įkaitais tampa pensininkai: dabartiniai ir būsimieji.

Naiviai tikimasi, kad pensijos didės kaip tie Buratino pinigėliai, neskiriant tam papildomų valstybės biudžeto lėšų. Tai visiškas ekonominis absurdas, - sakė R.J.Dagys.

Socialdemokratų gretose, Seimo nario pastebėjimu, matomos dvi aiškios grupuotės, nesutariančios dėl socialinės srities ateities. Tai premjeras ir jo komanda, vykdantys ankstesnės Vyriausybės socialinės politikos tęstinumą, ir Algirdas Sysas su premjero patarėju Stasiu Jakeliūnu, bandantys įteigti priešingas idėjas.

„Šios dvi stovyklos kariauja tarpusavyje, o to karo tiesioginiais įkaitais tampa gyventojai“, – sako R. J. Dagys, paaiškindamas, kad klaidinami žmonės, neapsisprendę, kaupti ar nekaupti papildomai pensijos daliai, bei gaunantieji „Sodros“ pensijas, nes skelbiama kad „Sodros“ reforma yra stabdoma.

Kita priežastis, pasak Seimo nario, kodėl socialdemokratai siekia atsisakyti papildomo kaupimo – finansinė.

„Kadangi kaupimo sistema numato koofinansavimo mechanizmą iš valstybės biudžeto, socialdemokratams tiesiog gaila pinigų remti būsimuosius pensininkus. Tačiau jiems negaila valstybės biudžeto lėšų ir taip geriausiai uždirbančių valdininkų ir teisėjų atlyginimams didinti, – teigia jis. – Naiviai tikimasi, kad pensijos didės kaip tie Buratino pinigėliai, neskiriant tam papildomų valstybės biudžeto lėšų. Tai visiškas ekonominis absurdas. Bijau, kad po tokių valdančiųjų kalbų daugelis žmonių bus gerokai suklaidinti.“

Seimo narys priminė, kad prieš metus iš Vyriausybės vadovo lūpų girdėjome kalbas apie darbo grupę, kuri atsakys į visus klausimus, bus pateikta mokesčių reforma, įvesianti socialiai teisingus mokesčius. Tačiau išreklamuota darbo grupė nieko racionalaus nepasiūlė.

Taip pat buvo kalbama, kad šiemet bus pateikta svarbiausia socialinės srities reformos dalis – „Sodros“ reforma.

Nors reformos gaires dabartinė Vyriausybė patvirtino, didelių nesutarimų tarp politinių partijų nėra, tačiau Seime tos reformos įstatymų projektų nematyti. Priešingai – finansų ministerija pranešė, jog sudaryta darbo grupė, kuri apie dvejus metus aiškinsis, ką daryti socialinio draudimo srityje. Tai reiškia ne ką kita, kaip tai, kad valdantieji šioje srityje nežino, ką daryti, ir tai, kad pensijų kompensavimo klausimai atidedami neapibrėžtai ateičiai.

„Toks valdančiųjų elgesys reiškia, kad socialdemokratų bandymai imituoti audringą socialinę veiklą ir teiginiai, jog jiems rūpi žmogus, neįtikina. Matome reiškinį, kai socialdemokratų tarpusavio nesutarimai tampa kliūtimi mūsų žmonėms turėti sotesnę senatvę“, – apibendrina Seimo narys R. J. Dagys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas