Lietuvos gamintojai laukia kinų leidimo eksportuoti maisto produktus į šią šalį. Kol politikai tariasi, verslininkai jau žvalgosi užsakovų, penktadienį informuoja dienraštis „Lietuvos rytas“.
Lietuvos maisto gamintojų desantas Kinijoje sutartinai tvirtina, kad vien patekimas į šią milžinišką rinką jiems garantuotų milžiniškus užsakymus. Iki šiol mūsų šalies gamintojai neturėjo leidimų eksportuoti maisto gaminius į Kiniją. Tam reikia sertifikatų, kuriuos išduoda Kinijos institucijos.
Kinijoje šiuo metu viešintis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius su šios šalies Kokybės priežiūros, kontrolės ir karantino generalinės administracijos ministru Zhi Shupingu jau sutarė dėl būsimų sertifikatų. „Politiniu lygiu sutarėme, kad Lietuvai bus leista eksportuoti maisto produktus į Kiniją. Dabar teliks techninės detalės, kurių tvarkymas, tikiuosi, ilgai neužtruks“, – dienraščiui tvirtino ministras.
Jau dabar į Kiniją gabenama „Švyturio“ alus, „Stumbro“ degtinė, šaldytos uogos. Tačiau lietuviški pieno ar mėsos produktai čia patekti kol kas negalėjo.
Specialistų teigimu, jei bus gauti visi leidimai, į Kiniją būtų galima eksportuoti pieno miltelius, sausas išrūgas, fermentinius sūrius, konditerijos gaminius, žuvies produktus.
Žemės ūkio ministerija atliko Lietuvos įmonių apklausą. Penkiolika maisto gamintojų pareiškė norą eksportuoti savo produkciją į Kiniją.
Viena jų – mėsos perdirbimo įmonė „Agrovet“ – nusiteikusi į Kiniją eksportuoti lietuviškas dešras, skilandžius. Verslo partnerių Kinijoje šiuo metu ieško ir ten viešintis Krekenavos agrofirma.
Praėjusiais metais Lietuva į Kiniją daugiausia eksportavo šaldytų mėlynių, glicerolio, krakmolo ir alaus. Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuva į Kiniją eksportavo 80 mln. litų vertės prekių, arba tris kartus daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.