Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvių vasaros kelionės: kur ir kiek šiemet išleidome?

Daugiau kaip 45 milijonus privačių klientų pasaulyje ir 550 tūkst. Lietuvoje turinčios „Revolut“ programėlės duomenys rodo, kad populiariausia lietuvių vasaros kelionių kryptis nesikeičia jau kelerius metus ir išlieka Lenkija. Per šių metų gegužę-liepą lietuviai ten išleido 10,5 mln. eurų – 2 proc. mažiau nei pernai. Bendra tautiečių vasarą užsienyje suma augo net 26 proc., palyginus su pernai, rašoma „Revolut“ pranešime spaudai.
Poilsiautojų minia J.Basanavičiaus g. Palangoje
Poilsiautojų minia J.Basanavičiaus g. Palangoje / Aldo Kazlausko nuotr.

Kortelių atsiskaitymų duomenys fiksuoja rekordines lietuvių išlaidas užsienyje – bendra šiemet vasarą išleista suma pasiekė beveik 63 mln. eurų – 26 proc. daugiau nei pernai. Lenkija neapleido populiariausios tautiečių krypties titulo: kaimyninėje šalyje lietuviai išleido kiek mažiau nei penktadalį visos užsienyje išleistos sumos – 10,5 mln. eurų. Tiesa, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ši suma 2 proc. susitraukė.

Sparčiausiai augo išlaidos Vakarų Europos šalyse

Labiausiai vasarą augo lietuvių išlaidos Vakarų Europos šalyse: palyginus su pernai, Nyderlanduose išleista net 62 proc. daugiau, Prancūzijoje – 53 proc., Šveicarijoje – 51 proc., Vokietijoje 47 – proc. Pietų Europos šalyse augimas taip pat ženklus, tik kiek mažesnis: Ispanijoje šiemet išleista 35 proc. daugiau, Portugalijoje – 32 proc., Graikijoje – 31 proc., Kroatijoje – 27 proc. Lydere čia buvo Italija, kur lietuviai šiemet išleido net 60 proc. daugiau nei pernai.

Kalbant apie tolimesnius kraštus, rekordinis augimas fiksuotas keliaujančių į Japoniją – jų išlaidos augo daugiau nei dvigubai. Keliaujantys į JAV, šiemet išleido 26 proc. daugiau, į Ukrainą – 32 proc. daugiau, Turkiją – 28 proc., JAE – 14 proc. Įvertinus užsienyje atsiskaičiusių klientų skaičius, šiemet mažiau lietuvių vasaros atostogoms keliavo į Islandiją, Australiją, Naująją Zelandiją, Braziliją.

Kalbant apie lietuvių pamėgtą JK, šiemet ten keliavusių lietuvių srautai augo palyginus nesmarkiai – ten vyko 8 proc. daugiau žmonių nei pernai, panašiai tiek augo ir jų išleista suma. Keliaujančių į Skandinavijos šalis daugėjo maždaug trečdaliu, jų išleistos sumos taip pat augo: 28 proc. daugiau išleista Danijoje, 25 proc. – Norvegijoje, 21 proc. – Švedijoje.

Į Latviją keliaujame dažnai, bet išleidžiame mažai

Jei Lenkija pirmauja kaip populiariausia kryptis tarp lietuvių tiek pagal išvykusių klientų skaičių, tiek pagal jų išleistas sumas, visai kitokioje situacijoje yra kita mūsų kaimynė Latvija. Pagal ten keliavusių klientų skaičių ji yra antra pagal populiarumą (jis taip pat didėjo – šiemet vyko 21 proc. daugiau nei pernai), bet pagal išleistas pinigų sumas Latvija yra tik 11-a.

Tiesa, palyginus su pernai, išlaidos ten šoktelėjo net 30 proc. Analogiška situacija ir su latvių kelionėmis: nors Lietuva pirmauja pagal populiarumą tarp latvių pagal klientų skaičių, bet pagal išleistas sumas rikiuojasi jau tik po populiariausių dešimtuko. Apskritai tarp keliaujančių latvių, palyginus su lietuviais, populiaresnės buvo Šiaurės šalys, JAV, Estija.

Latviai lenkė lietuvius ir vidutiniškai vieno žmogaus išleidžiama suma: šiemet lietuvis užsienyje išleido 244 eurus, latvis – 283. Daugiausia vasaros kelionėms užsienyje šiemet išleido šveicarai (vidutiniškai 548 eurus) bei britai (417 eurus). Po jų rikiavosi prancūzai (363 eurai), airiai (343 eurai), Liuksemburgiečiai (323 eurai).

Augo ir atvykstančių į Lietuvą išlaidos

Šiemet augo ne tik lietuvių išlaidos užsienyje, bet ir į mūsų šalį atvykstančių užsieniečių Lietuvoje išleidžiamos sumos. Palyginus su tuo pat metu pernai, suma ūgtelėjo 34 proc. ir perkopė 30 mln. eurų. Tiesa, vieno žmogaus išleidžiama suma šiemet susitraukė penktadaliu ir siekė 254 eurus.

Po daugiau nei 5 mln. Lietuvoje išleido atkeliaujantys iš Lenkijos, Norvegijos, Airijos. Sparčiausią augimą, palyginus su pernai metų vasara, rodė amerikiečių, prancūzų išlaidos Lietuvoje. Jei vertintume atvykstančių į Lietuvą skaičius, šiemet kone dvigubai daugiau sulaukėme svečių iš Vengrijos, Kipro, Šiaurės šalių, Rumunijos.

Augantys atvykstančių srautai nevienodai atsiliepė čia išleidžiamoms pinigų sumoms: daugiausia pinigų Lietuvoje paliko atkeliaujantys iš JK, jų išleista suma sudarė daugiau nei pusę visų užsieniečių išleistų pinigų, vidutinė išleidžiama suma taip pat buvo viena iš didžiausių (497 euras). Juos lenkė tik vidutiniškai 703 eurus Lietuvoje išleidžiantys norvegai bei amerikiečiai, vidutiniškai išleidęs 732 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas