Lietuvoje kainos – didesnės nei Lenkijoje, bet už estus ir latvius valgome pigiau

2015 m. perkamosios galios standartais (PGS) apskaičiuotos realios faktinio individualaus vartojimo išlaidos, tenkančios vienam Lietuvos gyventojui ir parodančios kiekvienos šalies ekonominę gerovę, sudarė 82 proc. Europos Sąjungos (ES) vidurkio.
Parodos akimirkos
Lietuvoje kainos – didesnės nei Lenkijoje, bet už estus ir latvius valgome pigiau / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

10 Europos Sąjungos (ES) valstybių narių šis rodiklis viršijo ES vidurkį, 18 ES valstybių narių, tarp jų ir Lietuvoje, – buvo žemiau ES vidurkio, skelbia Europos statistikos biuras.

Pernai Lietuvos maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų lygis sudarė 78 proc. ES vidurkio. Palyginti su kaimyninėmis Lenkija, Latvija ir Estija, Lietuvos kainų lygis viršijo Lenkijos, bet buvo mažesnis nei Estijoje ir Latvijoje. Iš 28 ES valstybių narių žemiausias kainų lygis buvo Lenkijoje (63 proc. ES vidurkio), aukščiausias – Danijoje (145 proc. ES vidurkio).

IŠSAMIAU SKAITYKITE: Danai valgo brangiausią maistą visoje ES, tačiau įperka jį vis vien lengviau nei lietuviai

Duonos ir gūdų produktų kainų lygis Lietuvoje sudarė 77 proc. ES vidurkio, mėsos ir jos produktų – 63, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių – 85, vaisių, daržovių ir bulvių – 78 proc. Lietuvos kainų lygis buvo didesnis nei Lenkijoje, bet mažesnis nei Latvijoje ir Estijoje. Žemiausias duonos ir gūdų produktų kainų lygis buvo Rumunijoje (53 proc. ES vidurkio), aukščiausias – Danijoje (162 proc. ES vidurkio).

Žemiausias mėsos ir jos produktų (54 proc. ES vidurkio), pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių (65 proc. ES vidurkio), vaisių, daržovių ir bulvių (62 proc. ES vidurkio) kainų lygis buvo Lenkijoje. Aukščiausias mėsos ir jos produktų kainų lygis buvo Danijoje (137 proc. ES vidurkio), pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių – Kipre (140 proc. ES vidurkio), vaisių, daržovių ir bulvių – Švedijoje (137 proc. ES vidurkio).

Alkoholinių gėrimų kainų lygis Lietuvoje sudarė 88 proc. ES vidurkio. Lietuvos kainų lygis šiek tiek viršijo Lenkijos, bet buvo mažesnis nei Estijoje ir Latvijoje. Žemiausias šios produktų kategorijos kainų lygis buvo Bulgarijoje (64 proc. ES vidurkio), aukščiausias – Airijoje (175 proc. ES vidurkio).

Žemiausias – 50 proc. ES vidurkio – tabako gaminių kainų lygis buvo Bulgarijoje, Lietuvoje jis taip pat buvo vienas iš žemiausių – 56 proc. ES vidurkio. Latvijoje, Lenkijoje ir Estijoje tabako gaminių kainų lygis viršijo Lietuvos, bet gerokai atsiliko nuo ES vidurkio. Aukščiausias tabako gaminių kainų lygis buvo Jungtinėje Karalystėje – 218 proc. ES vidurkio.

Išankstiniais Eurostato skaičiavimais, 2015 m. PGS apskaičiuotas realus bendrasis vidaus produktas (BVP), tenkantis vienam Lietuvos gyventojui, sudarė 74 proc. ES vidurkio. Panašūs rezultatai buvo ir kaimyninėse šalyse. BVP, tenkančio vienam gyventojui, realios apimties lygis Lietuvoje buvo toks pats kaip ir Estijoje, bet viršijo Latvijos ir Lenkijos. Iš 28 ES valstybių narių mažiausia realioji BVP, tenkančio vienam gyventojui, apimtis buvo Bulgarijoje (46 proc. ES vidurkio), aukščiausia – Liuksemburge (271 proc. ES vidurkio).

Išankstiniais Eurostato skaičiavimais, 2015 m. Lietuvoje kainų lygio indeksas faktinio individualaus vartojimo lygmeniu sudarė 58 proc. ES vidurkio. Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje jis taip pat buvo žemesnis už ES vidurkį ir sudarė atitinkamai 52, 65 ir 71 proc. Didžiausias kainų lygio indeksas ES buvo Danijoje – 137 proc. ES vidurkio, mažiausias – Bulgarijoje – 42 proc. ES vidurkio.

2015 m. Lietuvoje kainų lygio indeksas BVP lygmeniu sudarė 61 proc. ES vidurkio. Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje kainų lygio indeksas sudarė atitinkamai 57, 67 ir 73 proc. ES vidurkio. Tai rodo, kad Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse vartojimo prekės ir paslaugos buvo pigesnės nei vidutiniškai ES. Mažiausias kainų lygio indeksas iš visų 28 ES valstybių narių buvo Bulgarijoje – 46 proc. ES vidurkio, didžiausias – Danijoje – 132 proc. ES vidurkio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas