Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kortelėmis atsiskaito rečiausiai Baltijos šalyse

Bankų statistika rodo, kad Lietuvoje kortelėmis atsiskaitoma rečiausiai iš Baltijos ir Šiaurės valstybių. Pasak ekonomistų, šį vangumą lemia menkas gyventojų informacinis raštingumas ir šešėlinė ekonomika.
Mokėjimo kortelės
Mokėjimo kortelės / „Scanpix“ nuotr.

Eurostato duomenimis, beveik ketvirtadalis šalies gyventojų nesinaudoja internetu, nors informacinių technologijų infrastruktūra Lietuvoje vertinama labai gerai. Ekonomistai mano, kad gyventojams tiesiog trūksta žinių ir įpročių. Būtent todėl šalyje atsiskaitymas kortelėmis yra šiek tiek žemesnis nei Europos Sąjungos vidurkis ir tris kartus retesnis nei Estijoje. Taip pat, pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, tarp atsiskaitymo grynaisiais ir šešėlinės ekonomikos yra tiesioginis ryšys.

Grynieji – priemonė, padedanti sudaryti sandorį, siekiant išvengti mokesčių. Ekspertas tikina, kad šešėlinės ekonomikos dydį Lietuvoje parodo didelės gyventojų išlaidos, nors vidutinės pajamos – mažos. Kovai su šešėliu Europos Komisija siūlo nustatyti didžiausią leistiną atsiskaitymo grynaisiais sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai