Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje pragyvenimas pigiausias visoje euro zonoje – atlyginimai taip pat mažiausi

Lietuvoje pragyvenimo išlaidos yra pačios mažiausios visoje euro zonoje: šalyje perpus pigiau nei Airijoje ar Liuksemburge, 40 proc. pigiau nei Vokietijoje, tačiau lietuvių pajamos jau keturis kartus mažesnės nei šiose valstybėse. Pajamų atotrūkis tarp Šveicarijos ir Rumunijos siekia net 18 kartų.
Šveicarai Vilniuje
Šveicarai Vilniuje – šios šalies gyventojų pajamos apie 8 kartus didesnės nei lietuvių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vokietija šią savaitę pasilygino, kur tarp 19 euro zonos valstybių būtų gyventi pigiausia – paaiškėjo, kad mažiausios pragyvenimo išlaidos yra Lietuvoje. Tuo tarpu Liuksemburge pragyvenimas būtų bent dvigubai brangesnis, lyginant su Lietuva. Tik pajamos Lietuvoje taip pat mažiausios visoje euro zonoje.

Vokietijos statistikos biuras šalies gyventojų vartojimo krepšelio išlaidas prilygino 100-ui punktų ir įvertino, kiek toks pats krepšelis kainuotų kitose šalyse.

Lietuvoje toks rodiklis tesiektų apie 58 punktus, kai Liuksemburge – apie 138 punktus.Tarp 19 euro zonos valstybių pragyvenimo kaina svyruoja itin smarkiai, rašo „Bloomerg“.

15min palygino, kaip Lietuvos gyventojų pajamos ir sumokamos kainos atrodo visoje Europoje – tas pats prekių ir paslaugų krepšelis yra per 40 proc. pigesnis nei Vokietijoje, perpus pigesnis nei Liuksemburge, ir pustrečio karto pigesnis nei Šveicarijoje.

Tačiau įvertinus gyventojų atlyginimus akivaizdu, kad Lietuvoje pajamos 8 kartus mažesnės nei Šveicarijoje, 6 kartus mažesnės nei Liuksemburge, 4 kartus – nei Vokietijoje ar Prancūzijoje.

Pigesnių už Lietuvą valstybių tenka ieškoti tik už euro zonos ribų – tokios ES yra Lenkija, Rumunija ir Bulgarija. Nors Lietuvoje gyventojų pajamos lenkia Balkanų valstybes, tačiau lenkai vidutiniškai per visus 2016 metus uždirbo 200 eurų daugiau nei lietuviai: metinės pajamos sudarė atitinkamai 5645 eurus ir 5884 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas