Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje sulaikytas sukčius iš grupuotės, padariusios 18 milijonų eurų žalą

Tarptautinės operacijos metu 9 šalyse buvo sulaikyta 15 asmenų, kurie įtariami internetiniais nusikaltimais padarę 18 milijonų eurų žalą, pranešė Europolas. Po šešerius metus trukusio pasirengimo ir koordinavimo, operacijoje kartu su Vokietijos prokuratūra dalyvavo ir Lietuvos tyrėjai – prokurorai ir policija, šalyje atliktos ir kratos, sulaikytas vienas asmuo.
Programišius
Programišius / 123rf.com nuotr.

Pranešama, kad devyniose valstybėse buvo atlikta 31 krata, sulaikyta 15 asmenų. Europolas ir Eurojust agentūra parėmė tarptautinę operaciją. Šiam tyrimui buvo sudaryta Jungtinė tyrimo komanda Hagoje, įvyko penki jos susitikimai.

Surinkta informacija, aktyvūs jos mainai bei analizė leido tyrėjams identifikuoti ir nustatyti pagrindinius taikinius Kipre.

Kratos atliktos birželio 12-15 dienomis Kipre, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Šveicarijoje, Ukrainoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Jų metu kriminalinės organizacijos vadeiva buvo sulaikytas Kipre, keturi nusikaltėliai sulaikyti Latvijoje ir Suomijoje. Lietuvoje sulaikytas vienas nusikaltėlis, taip pat po vieną jų sulaikyta Estijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje, o du – Jungtinėje Karalystėje. Dar keturis nusikaltėlius pavyko sulaikyti Vokietijoje.

Nustatyta, kad nuo 2012 m. nusikaltėliai atliko 35 tūkstančius apgavysčių internete. Visais atvejais aukštos kokybės prekės būdavo užsakomos iš skirtingų kompanijų naudojant vogtus kredito kortelių duomenis.

Į sudėtingą schemą įtraukti nieko neįtariantys prekių gavėjai, dar vadinami „mulais“. Daugiausia mulai buvo samdomi Vokietijoje. Gavę nelegaliai įgytas prekes, mulai jas siųsdavo naujais adresais, daugiausia Rytų Europoje. Schemos buvo maskuojamos kaip legalios darbo galimybės ir mulai gaudavo komisinį atlygį už darbą.

Mulai buvo naudojami kaip tarpininkai ir jų vaidmuo visoje apgavystės schemoje buvo esminis – nusikaltėliai gaudavo prieigą prie vogtų prekių ar lėšų neatskleisdami savo tapatybės, rašoma Europolo pranešime spaudai.

Visi kaltininkai tinkle naudodavo kodinius pavadinimus ir šifruodavo prieigą. Mokėjimai buvo atliekami kriptovaliutomis, jos taip pat vaidino esminį vaidmenį tyrime. Dalis nusikaltėlių buvo atsakingi už IT infrastruktūros sukūrimą, mulų samdymą, kriminalinių veiksmų koordinavimą ir pinigų plovimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas