Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos bankui užkliuvo būsimus pensininkus viliojantys bankai: jie reklamuoja lengvatą ar uždarbį?

Lietuvos bankas kreipėsi į Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociaciją dėl jos narių skelbiamos reklamos apie investicinį gyvybės draudimą ar III pakopos pensijų fondus, ketvirtadienį pranešė Lietuvos bankas. Dėl reklamos į reguliuotojo akiratį pakliuvo „Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai.
Pensija
Pensija / Shutterstock nuotr.

Nuo 2025 m. nustos galioti gyventojų pajamų mokesčio lengvata kaupimui III pakopos pensijų fonduose ir investicinio gyvybės draudimo sutartims, jas pakeis investicinė sąskaita. Tačiau „Luminor“, SEB ir „Swedbank“ reklamose siūloma sudaryti kaupimo sutartis iki 2024 m. gruodžio 31 d., pabrėžiant, kad toks žingsnis suteiktų galimybę minėta lengvata naudotis dar dešimt metų, rašoma Lietuvos banko pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos banko nuomone, tokia forma pateikta informacija kelia abejonių dėl jos atitikties teisės aktų reikalavimams ir formuoja neigiamą praktiką – susidaro įspūdis, kad pagrindinis reklamos objektas yra ne vartotojo interesus atitinkantis finansų produktas, o gyventojų pajamų mokesčio lengvata.

Dėl to Lietuvos bankas pareikalavo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos pateikti išsamius ir motyvuotus paaiškinimus bei juos pagrindžiančius įrodymus dėl minėtos reklamos atitikties teisės aktų reikalavimams.

Gavus atsakymus, bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų.

Ragino „susigrąžinti iki 3000 eurų“

15min jau rašė apie tai, jog Seimui priėmus sprendimą naikinti Gyventojų pajamų mokesčio lengvatą sutartims, III pensijų pakopos ir investicinio gyvybės draudimo sutartims, pasirašytoms po 2025 m. sausio 1 d.

Nusprendus panaikinti lengvatą, palikta viena išlyga – sutartį pasirašius iki gruodžio 31 d., šia lengvata bus galima naudotis dar bent dešimtmetį ir per tą laiką susigrąžinti iki 3000 eurų.

Tuo naudojasi ir finansinės institucijos – tiek žiniasklaidoje, tiek pačių bankų ir kitų įstaigų komunikacijoje jau būta raginimų nedelsti ir pasirašyti tokią sutartį.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Vaidas Cibas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Vaidas Cibas

Lietuvos bankas nurodo, jog didelio sutarčių skaičiaus didėjimo nepastebėjo.

„Vertinant konkrečiai pensijų fondų dalyvių skaičių III pensijų pakopoje, ryškių pokyčių dėl dalyvių skaičiaus nepastebime. Augimo tempai išlieka panašūs kaip ir pernai“, – 15min nurodė Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros departamento direktorius Vaidas Cibas.

Tačiau patys bankai teigia pajutę didesnį klientų susidomėjimą.

Štai Šiaulių banko atstovė Dalia Kolmatsui 15min teigė, kad ši finansų įstaiga po Seimo sprendimo panaikinti GPM lengvatą šiandien jaučia klientų ir potencialių klientų susidomėjimą, tiesa, koks yra konkretus padidėjimas nepatikslino.

Tuo tarpu „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė atskleidė, kad naujai pasirašomų sutarčių skaičius nuo birželio mėnesio išaugo maždaug trisdešimčia procentų nuo įprastinio lygio.

Tai galėjo lemti pačios įmonės proaktyvumas.

„Galvojame, kad „Luminor investicijų valdymas“ kaip pensijų fondų valdymo įmonės pareiga – rūpintis klientų finansine gerove bei edukuoti visuomenę pensijos kaupimo klausimais. Iš anksčiau vykusių reformų turime pavyzdžių, kokią žalą gali padaryti nepakankama komunikacija, todėl apie įstatymu patvirtintą pokytį informuojame tiek esamus, tiek potencialius klientus“, – nurodo L.Načajienė.

BNS nuotr./„Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai
BNS nuotr./„Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai

Birželio 14 d. „Luminor“ išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuris vadinosi „Nepraleiskite progos: iš valstybės dar bus galima atgauti iki 3 tūkst. eurų“, kuriame reklamavo III pakopos fondus. Tiek ši, tiek panašios „Swedbank“ bei SEB reklamos neprasprūdo pro akis Lietuvos bankui.

V.Cibo vertinimu, tokia komunikacija gali neatitikti teisės aktų reikalavimų.

„Reikalavimai III pakopos pensijų fondų reklamai įtvirtinti Lietuvos Respublikos papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymo 14 straipsnyje. Pensijų kaupimo bendrovės apie galimus neatitikimus teisės aktų reikalavimams jau yra perspėtos raštu“, – 15min komentavo jis.

Maksimalią sumą susigrąžina iki 5 proc. kaupiančiųjų

Statistika rodo, kad bent jau kol kas III pakopos fondo klientai tokia galimybe nesinaudoja – galbūt dėl to, kad norint maksimaliai pasinaudoti lengvata, tektų atidėti 125 eurus per mėnesį.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, vidutinis III pakopos klientas per 2023 m. deklaravimą susigrąžino 104 eurus, t.y. trigubai mažiau nei teoriškai galėtų. Per dešimtmetį jo grąža siektų 1040 eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Maksimalią 300 eurų sumą pernai susigrąžino maždaug 5 tūkst. klientų iš 118 tūkst. Tai sudaro tik 4,2 proc. visų III pakopos fondų klientų.

Kaip jau rašėme, norintys iš valstybės susigrąžinti 3 tūkst. eurų GPM mokesčio turėtų prisiminti, kad ši suma grąžinama per dešimt metų, tad per metus piniginė papilnėtų 300 eurų.

Be to, norint atgauti 3 tūkst. eurų per dešimtmetį reikės į III pakopos fondą suinvestuoti 15 tūkst. eurų, kurie, pagal valstybės proteguojamą idėją, turėtų likti III pakopos fonde ir uždirbinėti pinigus iki pensijos.

Norint anksčiau laiko nutraukti III pakopos kontraktą gali tekti mokėti įvairius mokesčius ir mokėti tą patį GPM. Vis dėlto ekspertai pažymi, kad nors III pakopos mokesčiai didesni, ji yra gerokai lankstesnė nei II pensijų pakopa.

Kuo skiriasi šios pakopos ir ką žinoti renkantis kaupti trečiojoje, galite perskaityti ČIA: Trečia pensijų pakopa: į ką atkreipti dėmesį, jei susiviliojote galimybe „susigrąžinti 3000 eurų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas