Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos banko vadovas – apie tai, ar dar kils palūkanų normos

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus penktadienį žurnalistams sakė, kad rugsėjį galimas tiek bazinių palūkanų normų kėlimas, tiek pauzė. Jis taip pat ragino nesitikėti greito palūkanų normų sumažėjimo.
Gediminas Šimkus
Gediminas Šimkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba ketvirtadienį devintąjį kartą nuo praėjusių metų vasaros pakėlė palūkanų normas – šį kartą 0,25 procentiniais punktais ir indėlių palūkanų norma pasiekė 3,75 proc.

Lietuvos banko vadovas G.Šimkus, paklaustas, ko tikėtis rugsėjį, kai ECB valdančioji taryba ir vėl susirinks, tvirtino, kad gali būti įvairių variantų – netgi sprendimas pristabdyti palūkanų kėlimą.

„Alternatyva tarp padidinimo ir pauzės yra labai subalansuota. O sakyti, ar bus vienaip, ar kitaip, gerokai per anksti, nes ekonominė aplinka yra kintanti. <...> Natūralu, kai ateini prie piko, galutinės stotelės, turi daugiau sprendimo alternatyvų. Dabar klausimas, ar reikia padidinti – gal reikia pauzę padaryti ir pažiūrėti, kaip ekonomika vystysis? Būtų keista, jei dabar pradėtume apie tai kalbėti, kai nėra taip akivaizdu“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

ECB sprendimą priims atsižvelgdamas į rugsėjį turimus duomenis - infliacijos dydį, ekonomikos augimo skaičius, prognozes.

Tiesa, jis pabrėžė, kad net jei rugsėjį ECB valdančioji taryba nuspaus stabdį, tai nereiškia, kad nebus bazinių palūkanų kėlimo ateityje. Tad palūkanų sumažėjimo šiemet nereikėtų tikėtis.

„Aš greito palūkanų normų mažinimo tikrai nesitikėčiau", – teigė jis. Anot jo, palūkanos nemažės nei šiemet, nei, tikėtina, kitų metų pirmame pusmetyje.

ECB palūkanas jau padidino 4,25 proc.

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį 0,25 procentiniais punktais (25 baziniais punktais) padidino bazines palūkanų normas: refinansavimo palūkanų norma padidinta iki 4,25 proc. ir išliko didžiausia nuo 2008 metų tarptautinės finansų krizės laikų, o indėlių palūkanų norma pakelta iki 3,75 proc., išliko aukščiausiame per pastaruosius 22 metus lygyje.

Scanpix/Andre Pain/ AFP/ECB
Scanpix/Andre Pain/ AFP/ECB

ECB bazines palūkanas per šį monetarinės politikos griežtinimo ciklą, pradėtą pernai liepą, didino iki šiol neregėtai sparčiai per tokį laikotarpį – iš viso 4,25 procentinio punkto, siekdamas pažaboti infliacijos kopimą į aukštumas, prasidėjusį nuo energijos ir maisto spartaus brangimo, Rusijai įsiveržus į Ukrainą.

Metų infliacija euro zonoje birželį pasiekė žemiausią lygį nuo 2022-ųjų sausio – 5,5 proc., tačiau liko toli nuo ECB nustatyto 2 proc. tikslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas