2021 10 29 /10:25

Lietuvos BVP šiemet padidėjo 5,2 proc., trečiąjį ketvirtį – 6 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) per šių metų devynis mėnesius, palyginti su atitinkamu 2020-ųjų laikotarpiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką padidėjo 5,2 proc. ir to meto kainomis siekė 40,5 mlrd. eurų, pranešė Statistikos departamentas.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Trečiąjį ketvirtį šalies BVP to meto kainomis siekė 15,1 mlrd. eurų ir buvo 6 proc. (pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką) didesnis nei pernai liepą-rugsėjį. Palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis trečiąjį ketvirtį buvo 0,05 procento.

Statistikų teigimu, trečiąjį ketvirtį, vertinant gamybos metodu, teigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo pramonės, didmeninės ir mažmeninės prekybos, informacijos ir ryšių įmonių veiklos rezultatai, neigiamos – žemės ūkio veiklos rezultatai.

BNS apklausti ekonomistų prognozavo, kad šalies ekonomika šių metų trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2020-ųjų laikotarpiu, augo 4-6 procentais. Vienas iš šešių ekonomistų nurodė, jog BVP augo 4 proc., du – 4,5 proc., po vieną manė, jog ūkis augo 5 ir 6 procentais.

6 proc. ekonomikos augimą trečiąjį ketvirtį prognozavo „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento