Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kapitalas TRPB didės 42 mln. dolerių

Lietuvos kapitalas Pasaulio banko grupės Tarptautiniame rekonstrukcijos ir plėtros banke (TRPB) turėtų padidėti 41,981 mln. JAV dolerių (38,335 mln. eurų).
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Euras Pelnas

Iš šios sumos 5,677 mln. dolerių (5,184 mln. eurų) Lietuva turės apmokėti, o likę 36,304 mln. dolerių (33,151 mln. eurų) bus kapitalas pagal pareikalavimą, apmokamas, jei reikėtų vykdyti TRPB įsipareigojimus.

Finansų ministerija siūlo Vyriausybei siūlo įgalioti finansų ministrą Vilių Šapoką ir teisingumo ministrą Elviną Jankevičių pasirašyti dokumentus dėl Lietuvos kapitalo TRPB didinimo.

Anot Finansų ministerijos, diskusijos dėl TRPB kapitalo didinimo prasidėjo 2015-ųjų spalį, siekiant įgyvendinti Pasaulio banko grupės strategiją ir prisidėti prie Jungtinių Tautų patvirtintų darnaus vystymosi tikslų. Pernai spalį TRPB valdytojų taryba nusprendė, kad kapitalas bus didinamas 57,445 mlrd. dolerių (52,466 mlrd. eurų), iš kurių 6 proc. bus apmokama, o likę 94 proc. bus kapitalas pagal pareikalavimą.

Lietuvai, kuriai priklauso 0,08 proc. banko akcijų, priskirta 0,07 proc. visų naujai išleidžiamų akcijų. Apmokėti už jas reikia iki 2023 metų spalio 1 dienos.

Akcijų apmokėjimui reikalingos valstybės biudžeto lėšos numatytos 2020–2022 metų Finansų ministerijos asignavimuose, jos bus apskaitomos kaip oficiali parama vystymuisi, kurią Lietuva yra įsipareigojusi didinti kasmet. Akcijų apmokėjimas valdžios sektoriaus deficitui įtakos neturės, nes mokėjimai už kapitalą traktuojami kaip finansinio turto įsigijimas.

Mokėjimai už TRPB kapitalo padidinimą 2020–2022 metais būtų atliekami lygiomis dalimis, maždaug po 1,7 mln. eurų per metus, siekiant tolygiau paskirstyti išlaidas ir Lietuvos paramą vystymuisi.

TRPB turi 189 šalis nares, jis yra viena iš pagrindinių Pasaulio banką sudarančių institucijų. TRPB teikia paskolas vidutinių pajamų šalims, siekiančioms sumažinti skurdą ir įgyvendinti darnią bei tvarią ekonomikos plėtrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento