Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paslaugų eksportas per metus ūgtelėjo 14,1 proc.

Lietuvos paslaugų eksportas antrąjį ketvirtį siekė 4,8 mlrd. eurų – 14,1 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu meti, o paslaugų importas siekė 3 mlrd. eurų – 10,4 proc. daugiau.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paslaugų balanso perviršis (1,8 mlrd. eurų arba 10,3 proc. BVP) per metus padidėjo 20,7 proc., skelbia Lietuvos bankas ir Valstybės duomenų agentūra.

Sparčiausiai augo finansinių paslaugų eksportas (2,3 karto) ir kelionių paslaugų importas (55,5 proc.). Pinigine išraiška labiausiai augo finansinių paslaugų eksportas (256,3 mln. eurų) ir kitų verslo paslaugų importas (180,9 mln. eurų).

Didžiausią paslaugų eksporto ir importo dalį (atitinkamai 46,6 ir 45,4 proc.) sudarė transporto paslaugos. Didžiausias perviršis (1,1 mlrd. eurų) buvo kelių transporto paslaugų balanso, o didžiausias deficitas (145,2 mln. eurų) – jūrų transporto paslaugų balanso.

Paslaugų eksportas į Europos Sąjungos (ES) valstybes sudarė 74,2 proc. viso paslaugų eksporto ir, palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu, padidėjo 16 proc. (dalis viso paslaugų eksporto struktūroje padidėjo 1,2 punkto).

Paslaugų importas iš ES valstybių sudarė 71 proc. paslaugų importo ir per metus padidėjo 13,5 proc. (dalis viso paslaugų importo struktūroje padidėjo 1,9 punkto).

Pagrindinė Lietuvos paslaugų eksporto partnerė buvo Vokietija. Eksportas į šią šalį per metus padidėjo 42,6 proc. Didžiausią dalį sudarė transporto (60,7 proc.) ir kelionių (18,2 proc.) paslaugos.

Pagrindinė paslaugų importo partnerė buvo Lenkija. Importas iš šios šalies per metus sumažėjo 7,2 proc. Didžiausią dalį sudarė transporto ir kelionių paslaugos (atitinkamai 69,5 ir 18,6 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas