Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos teismas: „Petrohim“ neprivalo mokėti baudos „Rosneft“

Vilniaus naftos produktų tiekėja „Petrohim international carriers“ neprivalo mokėti maždaug 3,2 tūkst. eurų baudos Vakarų sankcionuotam Rusijos naftos koncernui „Rosneft“, nusprendė Lietuvos teismas.
Kauno Palemono stotis
Kauno Palemono stotis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apeliacinis teismas praėjusį antradienį atmetė „Rosneft“ prašymą pripažinti ir leisti šalyje vykdyti baudą priteisusio Rusijos prekybos ir pramonės rūmų tarptautinio komercinio arbitražo teismo sprendimą, nes jis prieštarauja Lietuvos Konstitucijai – koncernas įtrauktas į Europos Sąjungos sankcionuotų Rusijos įmonių sąrašą. 

„Teisėjų kolegija atsisako pripažinti ir leisti vykdyti Lietuvoje Rusijos prekybos ir pramonės rūmų tarptautinio komercinio arbitražo teismo sprendimą kaip prieštaraujantį Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintai viešajai tvarkai, demokratijos, teisinės valstybės, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių visuotinumo ir nedalomumo, pagarbos žmogaus orumui, lygybės ir solidarumo principams, kadangi „Rosneft“, kontroliuojama Rusijos prezidento ir vyriausybės, bei su ja susiję asmenys yra įtraukti į ES sankcionuotų Rusijos juridinių asmenų sąrašą“, – rašoma iš karto įsiteisėjusioje nutartyje, kuri dar gali būti skundžiama Aukščiausiajam Teismui.  

Joje nurodoma, kas Rusijos arbitražas šiemet sausį „Petrohim international carriers“ skyrė 323 tūkst. rublių (šios dienos kursu – apie 3,2 tūkst. eurų) už viršnormatyvinį cisternų naudojimą.

Anot teismo nutarties, Vilniaus įmonė iš „Rosneft“ pirko eksportui skirtų naftos produktų, bet laiku negrąžindavo cisternų. „Petrohim international carriers“, be kita ko, teismui nurodė, jog dėl sankcijų negali atlikti mokėjimų „Rosneft“.

Registrų centro duomenimis, „Petrohim international carriers“ Vilniuje 2018 metais įsteigė Baltarusijos pilietis, o nuo 2020-ųjų birželio jos kontrolė perleista kitam tos šalies piliečiui.

Įmonė tiekia parafiną, parafino vašką, bazinę alyvą ir kirtus naftos produktus. 2022 metų veiklos ataskaitoje ji nurodo, kad Rusijai taikomos sankcijos turės įtakos bendrovės rezultatams, aktyviai ieškoma naujų tiekėjų bei pirkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas