Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lina Banytė-Surplienė: Mokau vaikus apie pinigus, nes nuo to priklauso jų finansinė ateitis

Lina Banytė-Surplienė, "Raising Free Kids" projekto įkūrėja, savo karjerą pradėjo finansų ir mokesčių srityje, dirbo mokesčių direktore "PricewaterhouseCoopers", vienoje didžiausių pasaulyje audito ir konsultavimo įmonių, rašoma pranešime spaudai.
Lina Banytė-Surplienė
Lina Banytė-Surplienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Po 16 metų darbo šioje srityje ir tapusi trijų vaikų mama, Lina pradėjo projektą "Raising Free Kids", kuris padeda tėvams auginti pasitikinčius savimi ir finansiškai raštingus vaikus. Savo profesine patirtimi ji dalijasi rengdama internetinius seminarus tėvams apie vaikų finansinį švietimą ir organizuodama mokymus, padedančius šeimoms pasirengti ateičiai.

– Kaip prasidėjo jūsų kelias į finansus ir mokesčius ir kaip tai paveikė jūsų požiūrį į finansus?

– Mokesčių srityje atsidūriau atsitiktinai, baigusi universitetą ir įsidarbinusi mokesčių konsultacinėje įmonėje. Nors dirbau mokesčių srityje, tačiau asmeninių finansų srityje nebuvau labai pavyzdinga. Viskas pasikeitė, kai vaikai privertė mane peržvelgti savo asmeninių finansų įpročius. Tai atsitiko, kai mano vyriausiasis vaikas, kuriam buvo vos septyneri ar aštuoneri, per gimtadienio šventę gavo tiek daug dovanų, kad dalies jų net neišpakavo... Tai paskatino mane ieškoti atsakymų ir taip prasidėjo mano kelionė į finansinį švietimą.

– Kaip kilo idėja įkurti projektą "Raising Free Kids" ir kokia jo pagrindinė misija?

– Pagrindinė šio projekto misija yra padėti tėvams užauginti finansiškai laisvus vaikus. Internete trūksta išsamios ir aiškios informacijos apie tai, kaip mokyti vaikus elgtis su pinigais. Neretai informacija prieštaringa. Tėvai dažnai susiduria su klausimu, kaip geriau duoti vaikui pinigų: grynaisiais ar pervest į kortelę? Kitiems kyla klausimas, ar galima mokėti už namų ruošos darbus, ar ne. Pradėjau daugiau domėtis šia tema ir, besimokydama bei integruodama ją į savo kasdienį gyvenimą, supratau, kad noriu padėti kitiems tėvams. Taip gimė projektas "Raising Free Kids", kuris padeda tėvams auginti finansiškai raštingus ir atsakingus vaikus.

Dabar galiu remtis savo, kaip finansų specialistės, patirtimi ir padėti kitiems tėvams mokyti vaikus apie pinigus ir pasitikėjimą savimi, kad jie būtų pasirengę savarankiškam gyvenimui. Mano tikslas – pateikti aiškią ir naudingą informaciją, kuri leistų kitoms šeimoms išsiugdyti finansinius įgūdžius ir pasiekti tikslą – užauginti pasitikinčius savimi ir kritiškai mąstančius vaikus.

– Kaip pradėti mokyti vaikus apie finansus, nesvarbu kokio amžiaus jie būtų?

– Galima išskirti dvi pagrindines taisykles. Pirmoji, reikia pradėti kaip įmanoma anksčiau. Jau trejų metų vaikutį galima mokyti tam tikrų finansinių principų. Tyrimai rodo, kad jau septynerių metų vaikas turi susiformavęs pagrindinius pinigų valdymo įgūdžius. Kai pirmą kartą apie tai perskaičiau, pagalvojau, kad tai nesąmonė (šypteli). Juk tokio amžiaus vaikas neturi patirties su pinigais... O kai pradėjau gilintis, supratau, kad vaikai juk stebi tėvus ir žiūri, kaip jie elgiasi. Taip pat ir kiti veiksniai namuose padeda formuotis šiems įgūdžiams. Pavyzdžiui, jei sakome, kad vaikas gali valgyti desertą tik po pagrindinio patiekalo, mes jau pradedame mokyti vaiką taupyti, t.y. atidėti pasitenkinimą. Tokiu būdu treniruojame vaiką ir perduodame jam pagrindinius įgūdžius.

O antroji taisyklė yra tokia – jeigu nepradėjote mokyti vaikus apie finansus anksčiau, geriausias laikas pradėti yra dabar. Tikrai yra situacijų, kai tėvai tam anksčiau neskyrė dėmesio, o vaikui jau yra šešiolika metų. Reikia nepamiršti, kad tikrai galime padėti vaikui visko išmokti, ypač kol vaikas gyvena su mumis.

Kaip reikėtų pradėti tai daryti? Jau nuo trejų metų vaikui reikėtų aiškinti, kodėl negalime šiaip sau pasiimti prekių iš lentynų, o turime atsiskaityti už jas prie kasos ir mokėti kortele ar grynais. Rekomenduoju jau nuo šešerių ar septynerių metų duoti kišenpinigių. Kai tai darome, vaikai jau turi savo pinigų ir gali daryti klaidas mažomis sumomis ir iš jų mokytis.

– Kokie yra pagrindiniai iššūkiai ir priežastys, kodėl daugeliui tėvų nepavyksta tinkamai mokyti savo vaikų apie finansus?

– Daugelis tėvų, mokydami vaikus apie finansus, susiduria su keliais iššūkiais. Dažnai tėvams trūksta laiko įtraukti šį svarbų ugdymo aspektą į savo greitą gyvenimo tempą. Be to, mokant vaikus apie pinigus dažnai daromos klaidos, nes vaikams nesuteikiama atsakomybės arba bandoma per daug sudėtingai paaiškinti finansų principus. Tėvai gali nesidomėti pačiais finansais arba neturėti pakankamai žinių šioje srityje. Vaikai taip pat gali priešintis tokiam mokymui, jei jis atrodo neįdomus. Su vaikais tai reikia daryti per žaidimus, užduotis ir konkrečias situacijas. Sakykime, nuėję į parduotuvę galite paprašyti surasti pigiausią prekę. Vaikas pradės ieškoti, domėtis.

Todėl pagrindinės priežastys, kodėl tėvai nesugeba tinkamai mokyti vaikų finansų, yra laiko stoka ir nežinojimas, kaip tai daryti veiksmingai. Tinkamas finansinis švietimas tampa svarbus siekiant paruošti vaikus atsakingai valdyti pinigus ir ateityje tapti finansiškai sėkmingais.

– Ar galite pasidalinti konkrečiomis strategijomis ar patarimais tėvams, norintiems padėti savo vaikams tapti finansiškai raštingais?

– Svarbus patarimas tėvams, norintiems išmokyti vaikus finansų, – pradėti duoti jiems kišenpinigių už konkrečias pareigas. Tai reiškia, kad tėvai gali pasiūlyti vaikams kišenpinigių už tam tikras užduotis arba už atsakingą pinigų naudojimą. Tarkime, periodiškai perkate vaikui žurnalus ar knygas ir per savaitę išleidžiate penkis eurus. Galite pasakyti savo vaikui, kad daugiau knygų už savo pinigus nepirksite, bet kad jis gali pirkti iš asmeninių pinigų ir tam skiriami penki eurai per savaitę.

Didžiausia klaida, kurią daro tėvai, yra duoti kišenpinigius ir nepasakyti už ką. Tada vaikai gali galvoti, kad pinigais lyja, o tėvai ir toliau viską pirks...Tokie konkretūs pavyzdžiai padeda vaikams suprasti pinigų vertę ir atsakomybės svarbą. Tai veiksmingas būdas mokyti vaikus finansinio raštingumo.

– Kokią sėkmę ar poveikį įžvelgiate "Raising Free Kids" dalyviams ir tėvams, kurie įgyvendina jūsų patarimus?

– Aš turiu tikrai daug sėkmės istorijų ir tai veda mane į priekį! "Raising Free Kids" projekto dalyviai tėvai gali matyti teigiamą mano patarimų įgyvendinimo poveikį. Jie jaučiasi ramesni, saugesni ir didžiuojasi savo vaikais. Tėvai dažnai pastebi, kad jų vaikai tampa labai išradingi ir supranta pinigų vertę. Per 2-4 savaites tėvai pastebi savo vaikų pažangą: jie patys pradeda domėtis pinigais, turi daug klausimų ir idėjų.

Jie tampa savarankiškesni ir galvoja, kaip uždirbti ir investuoti. Duodami jiems kišenpinigių ir paaiškindami, kad juos reikia skirti penkioms pagrindinėms sritims – uždirbti, protingai leisti, taupyti, investuoti ir aukoti – greitai pastebėsite teigiamų rezultatų. Vaikai pakeičia savo požiūrį į pinigus ir pradeda suprasti jų svarbą bei naudą. Tai puikus būdas ugdyti jų finansinį raštingumą.

– Ar pasidalinsite spalio 26 d. vyksiančiame „Financial Freedom Forum" renginyje konkrečiais patarimais konferencijos dalyviams?

– Žinoma! Raginu visus aktyviai dalyvauti ir užduoti klausimus bei gauti atsakymus.

Daug plačiau pašnekovė žada papasakoti spalio 26 d. Vilniuje vyksiančioje „Financial Freedom Forum“ konferencijoje. Šiemet pirmą kartą konferencijos pagrindiniai partneriai – „Savy“ ir „Šiaulių bankas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas