Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lizingo rinka atsitiesė: augimas – kone trečdaliu

Lietuvos lizingo rinkoje pernai, preliminariais duomenimis, suteikta finansavimo už kone 1,8 mlrd. eurų. Remiantis Lietuvos bankų asociacijos 2021 metų 9 mėnesių duomenimis ir paskutinio ketvirčio prognoze, lizingo apimtys per metus išaugo apie 30 proc., rašoma pranešime spaudai.
Laimonas Belickas
Laimonas Belickas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Lizingas Verslas

„Orion Leasing“ vadovas Laimonas Belickas atkreipia dėmesį, kad užpernai smarkiai pandemijos paveikta lizingo rinka per praėjusius metus grįžo į įprastas vėžes: stebimas tvarus rinkos augimas, pasiektos 2019 metų finansavimo apimtys.

Komercinio transporto rinkoje – dėmesys taršos mažinimui

Didžiausia Lietuvos lizingo rinkos dalis, remiantis preliminariais duomenimis, apie 36 proc. finansavimo, skirta komerciniam transportui. Pasak L.Belicko, šioje srityje finansavimo apimtys pernai nesumažėjo, nors tam buvo prielaidų. „Artėjant mobilumo paketo įsigaliojimo terminui ir įvedant papildomų apribojimų transporto sektoriaus įmonėms, prognozuota lėtesnė komercinio transporto sektoriaus plėtra, tačiau rinkos dydį išlaikė natūralus poreikis atsinaujinti transportą. Vis dėlto ryškėja tendencija, kad didžiosios vežėjų bendrovės plėtrai pasirenka ne Lietuvą, o kitas rinkas, daugiausiai Lenkiją ir Vokietiją. Prognozuojama, kad šiemet lizingo rinkoje matysime ryškesnį šių pokyčių efektą“, – komentuoja L.Belickas.

Bene dvigubai pernai augusi sunkvežimių lizingo rinka viršijo net 2019 metų lygį: pernai, vertinant išankstinius duomenis, registruota beveik 6 tūkst. transporto priemonių, 2020 m. – 3,2 tūkst., 2019 m. – 5,5 tūkst. sunkvežimių. Anot L.Belicko, aktyvumą lėmė natūralus poreikis atnaujinti transportą, mat 2020 m. investicijos buvo reikšmingai sumažėjusios.

Pastaraisiais metais stebima smulkių siuntų bendrovių plėtra ir transporto elektrifikacija, prognozuojama, tęsis ir šiemet. „Pirmuosius stambius komercinių elektrinių automobilių sandorius rinkoje (pvz. DPD) stebėjome jau praėjusiais metais. Miesto siuntų pristatymo transporto elektrifikavimo poreikis auga, taigi lizingo rinka šioje srityje išliks aktyvi“, – pastebi „Orion Leasing“ vadovas.

Pasak pašnekovo, atsinaujinimo ir konversijos į mažiau taršų transportą laukia ir komunalinės technikos sritis: miestų valymo ir šiukšlių vežimo transportas didžiąja dalimi vis dar yra labai taršus ir senas. „Įmonės planuoja investicijas, tačiau šiuo metu tokių transporto priemonių tenka laukti kone metus, todėl šių metų investicijas lems gamintojų ir tiekėjų galimybės“, – sako L.Belickas.

Tiekimo trikdžiai lėmė augančią naudotų lengvųjų automobilių paklausą

Lengvųjų automobilių finansavimas, išankstiniais duomenimis, pernai sudarė apie 34 proc. lizingo rinkos, panašią dalį, kaip ir kasmet, tačiau rinką smarkiai paveikė visame pasaulyje stebimi tiekimo trikdžiai. Dėl to auga naudotų automobilių paklausa. Preliminariais duomenimis, 2021 m. finansuota apie 12 tūkst. naudotų automobilių, 2020 m. – 11 tūkst., 2019 m. – 10 tūkst. transporto priemonių. „Oficialiems prekybos atstovams teko susidurti su tiekimo problemomis, nemažai automobilių atvežta iš kitų Europos šalių prekybininkų. Negalintys arba nenorintys ilgai laukti naujų automobilių gyventojai rinkosi naudotus: lizingo rinkoje vyrauja apynaujai, iki 6 metų senumo automobiliai. Populiariausi lizinguotų automobilių gamintojai – VW, Toyota, BMW ir Audi“, – apibendrina L.Belickas.

Naujų automobilių lizingo rinka taip pat augo, tačiau dar nepasiekė priešpandeminio lygio: 2021 m. preliminariai finansuota apie 15,5 tūkst. automobilių, 2019 m. – 17,3 tūkst. automobilių. Datacenter duomenimis, populiariausi naujų automobilių gamintojai – Toyota, Volkswagen ir Škoda.

L.Belickas pastebi, kad lengvųjų automobilių lizingo rinkos didžioji dalis tenka verslui, o ne fiziniams asmenims. Ryškėjanti tendencija – spartus automobilių dalijimosi paslaugas teikiančių įmonių augimas. „Tokios įmonės tampa reikšmingesnės lizingo rinkos dalyvės, užimančios vis didesnę lengvųjų automobilių lizingo rinkos dalį. Prognozuojama sparti automobilių dalijimosi rinkos plėtra: esami rinkos dalyviai augs, neabejotinai sulauksime ir naujų verslų”, – sako lizingo bendrovės vadovas.

Prognozuojamos augančios investicijos energetikos sektoriuje

Apie 20 proc. lizingo rinkos, remiantis preliminariais duomenimis, teko gamybinei įrangai ir specialiajai technikai. Šioje srityje vyrauja stabilumas ir prognozuojamas investicijų augimas. Pasak L.Belicko, stebimas stabilus specializuotos technikos pardavimo ir nuomos bendrovių, aptarnaujančių statybų, gamybos ir energetikos sektorius, augimas. „Pasauliniai energetikos sektoriaus iššūkiai neabejotinai lems augančias investicijas į energetikos infrastruktūrą, taigi specializuotos technikos poreikis didės. Dėl augančio atsinaujinančių energijos išteklių poreikio matome ir didėjančias investicijas į saulės ir vėjo elektrinių statybas“, – pastebi L.Belickas.

Anot „Orion Leasing“ vadovo, investicijų plėtra prognozuojama ir įvairių verslo procesų modernizavimui, elektrifikavimui, išmaniems sprendimams. Modernizacija neaplenkia ir žemės ūkio sektoriaus. „Žemės ūkio srityje galimybes atnaujinti įrangą gana stipriai veikia skiriamos subsidijos, tačiau stebime aktyvią žemės ūkio technikos nuomos bendrovių plėtrą: jos užpildo atsiradusius periodinius momentinius technikos paklausos šuolius“, – atkreipia dėmesį L.Belickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas