Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Lingė siūlo koreguoti NT mokesčio koncepciją: maksimalus tarifas ženkliai kiltų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė įregistravo siūlymą dėl nekilnojamojo turto mokesčio koncepcijos. Parlamentaras siūlo ženkliai, iki 4 proc., didinti maksimalų galimą mokesčio tarifą.
Mindaugas Lingė
Mindaugas Lingė / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Trečiadienį Seimo BFK rinksis į posėdį, kuriame bus svarstomas ir nekilnojamojo turto mokesčio klausimas.

Mokestis yra viena iš Vyriausybės suplanuotos mokesčių pertvarkos dalių.

Savo siūlymą dėl mokesčių pateikė ir valdančiųjų atstovas M.Lingė.

„Atsižvelgiant į įvairias viešas diskusijas, Lietuvos savivaldybių asociacijos poziciją, Lietuvos banko ekspertinėje išvadoje išsakytas pastabas – įregistravau pasiūlymus šiek tiek keisti pateikto modelio koncepciją.

Esminis siūlymas: sudaryti galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti konkrečius tarifus dėl gyventojų nekilnojamojo turto apmokestinimo. Vietoje siūlomo fiksuoto 0,06 proc. lengvatinio tarifo visam pagrindiniam gyvenamajam būstui siūloma, kad savivaldybės galėtų pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale“, – feisbuke pirmadienį rašė M.Lingė.

Seimo narys pridūrė siūlantis vadovauti žemės mokesčio analogija, kuris renkamas į savivaldų biudžetus. Savivaldybės, anot jo, pačios nusistato tarifus 0,01–4 proc. intervale.

„Savivaldybės turi praktiką, sistema aiški, administravimas išbandytas. Galiausiai žemė – taip pat nekilnojamas turtas, tai tokių pačių principų taikymas ir kito NT būsto apmokestinimui būtų nuoseklu“, – feisbuke teigė parlamentaras.

Anot jo, platūs intervalai leistų savivaldybėms ne tik ambicingiau didinti savo finansinį savarankiškumą, bet ir kurtų paskatas turėti instrumentą tvarkantis su apleistu turtu, nebaigtomis statybomis ar žemės sklypus susiformuoti vengiančiais turto savininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas