Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 08 18 /13:25

M.Navickienė: planuojama didinti minimalią algą ir globos išmokas

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė trečiadienį pristatė planuojamus pokyčius 2022 metams. Minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) kitąmet galėtų didėti iki 703 eurų, taip pat kiltų ir globos išmokos.
Monika Navickienė
Monika Navickienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiuo metu Finansų ministerijoje vyksta diskusijos apie galimybes MMA kelti net labiau, nei buvome pradžioje kalbėję – iki 703 eurų, tačiau galutiniai sprendimai bus priimti spalį“, – trečiadienį žurnalistams sakė M.Navickienė.

Trišalė taryba anksčiau šiuo klausimu bendro sutarimo nerado ir pateikė Vyriausybei skirtingas nuomones.

„Kaip visada, profesinės sąjungos nori didesnių ir dar didesnių atlyginimų, darbdaviai galbūt turi labiau rezervuotą požiūrį. Šitoje vietoje reikia ieškoti konsensuso. Jo neradus, sprendimą priima Vyriausybė. Dabar skaičiuojamos realios biudžeto galimybės, kiek MMA galėtų pakilti nuo sausio“, – teigė M.Navickienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Profesinės sąjungos norėjo, kad MMA būtų didinamas iki 750 eurų, darbdaviai siekė, kad jis nebūtų didinama, nuogąstaudami dėl pandemijos poveikio šalies verslui.

Anksčiau Finansų ministerija ir Lietuvos bankas siūlė MMA nuo kitų metų didinti 61 euru (9,5 proc.) iki 703 eurų. Dabar MMA siekia 642 eurus.

Laukia pokyčiai ir dėl globos išmokų

Šiuo metu kiekvienam vaikui, kuriam globa nustatyta šeimoje, šeimynoje, globos centre ar vaikų globos institucijoje, jo globos laikotarpiu kas mėnesį mokama 160 eurų globos išmoka.

Tuo metu vaiko globėjas ar rūpintojas už vaiką gauna 160 eurų tikslinį priedą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Pasak ministrės, globos išmoka nebuvo didinama jau beveik du dešimtmečius, o globos Lietuvoje šiuo metu laukia apie pusantro tūkstančio vaikų, tad bus siūlomi pokyčiai.

„Šiuo pakeitimu mes siūlysime ne tik didinti globos išmoką, tačiau ir diferencijuoti ją pagal tai, kokio amžiaus yra globojamas vaikas: iki šešerių metų, nuo šešerių iki 12 ir nuo 12 iki 18 metų. Taip pat, kylant šiai išmokai, lieka ir tikslinė išmoka, kuri bus prailginta, iki kol vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą“, – kalbėjo M.Navickienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė

Jei Seimas rudenį pritartų įstatymo pataisoms, planuojama, kad jau nuo kitų metų globos išmoka pasiektų 213 eurų, kai vaikui yra iki 6 metų, 246 eurus, kai jam yra nuo 6 iki 12 metų, 266 eurus, jei vaikui yra nuo 12 iki 18 metų.

Pasak M.Navickienės, gerų žinių turėtų sulaukti ir vaikus įvaikinę tėvai.

„Jie galės pasirinkti, ar, įvaikinę vaiką, nori ligos ir motinystės tvarka eiti vaiko priežiūros atostogų, ar nori tęsti savo darbinę veiklą. Jeigu jie nenori imti dviejų metų vaiko priežiūros atostogų, jie galės gauti 360 eurų įvaikinimo išmoką ir tęsti savo veiklą“, – nurodė M.Navickienė.

Vida Press nuotr./Mergaitė valgo zefyrus
Vida Press nuotr./Mergaitė valgo zefyrus

Pasak ministrės, tai pat liktų ir tikslinė 160 eurų išmoka, mokama globėjams.

Pritarus ministerijos siūlomiems pakeitimas, padidintą globos išmoką kitąmet gautų apie 7,5 tūkst. vaikų, iš jų: beveik 2000 vaikų iki 6 metų, per 2000 vaikų nuo 6 iki 12 metų, beveik 1800 vaikų nuo 12 iki 18 metų ir per 1700 besimokantys ir studijuojantys pilnamečiai. Globos išmokos tikslinį priedą gautų apie 405 buvę globėjai (rūpintojai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius