Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Statulevičius: galimybių pasas turėtų nustoti galioti vasario 5 dieną

Galimybių paso galiojimas turėtų būti sustabdytas šeštadienį, vasario 5 dieną, 15min tvirtino prekybos centrams atstovaujančios Lietuvos nekilnojamojo turto plėtotojų asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius. Anot jo, nebelikus galimybių paso, srautai parduotuvėse bus ribojami, užtikrinant vienam pirkėjui ne mažesnį kaip 15 kv. metrų plotą.
Galimybių pasų tikrinimas
Galimybių pasų tikrinimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tvarką, panaikinus galimybių pasą, susitikime antradienio vakarą aptarė prekybininkų, Vyriausybės kanceliarijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

Apie tai, kad visose prekybos vietose, sustabdžius galimybių pasą, pirkėjų srautai gali būti reguliuojami pagal plotą vienam klientui, antradienio rytą užsiminė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Planuojama, kad Vyriausybė šį trečiadienį turėtų priimti sprendimą dėl galimybių paso naikinimo.

Naujoji tvarka, pasak M.Statulevičiaus, turėtų įsigalioti vasario 5 dieną, šeštadienį.

„Viskas bus patvirtinta rytoj, bet suprantu, kad Vyriausybė nusiteikusi nebekeisti savo nuomonės. Yra projektas stabdyti galimybių paso galiojimą, ne atšaukti, o sustabdyti Vyriausybės nutarimu, kuris įsigaliotų nuo šio šeštadienio“, – 15min tvirtino jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Prekybininkams aktualu tai, kad bus nustatytas ploto ribojimas – 15 kv. m vienam žmogui.

„Tas prekybininkus tenkina, tiek mus, kaip prekybos centrų valdytojus. Pagal dabartinius srautus, žinome, kad tai nėra prekybą ar patekimą apribojantys veiksniai“, – sakė jis.

Be to, kaip ir buvo anksčiau, šis ribojimas bus nustatytas prekybos taško lygmenyje.

„Į patį prekybos centrą nebus ribojamas patekimas žmonių, bet į prekybos vietą, parduotuvę, bus nustatytas pagal kvadratinius metrus išskaičiuojamas, kiek žmonių ten gali būti. 150 kv. m bendro ploto parduotuvėje galės būti 10 žmonių ir tokie informaciniai lipdukai atsiras ant įėjimų, kurie iki šiol kai kur nėra dingę“, – teigė M.Statulevičius.

Respiratoriai prekybos vietose nebus privalomi.

„Yra indikacijų, kad negali būti patenkinamas toks poreikis. Nėra taip lengva gauti tokius kiekius, jeigu tai būtų privaloma visur. Matyt, jie liks privalomi tose veiklose, kuriose jie yra šiai dienai privalomi – t.y. ten, kur yra ilgas kontaktas, artimas atstumas, renginiai, koncertai, kinas, bet prekyboje jie nebus privalomi. Tai išliks, kaip rekomendacija, bet bus galima pasirinkti“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

15min primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė dar praėjusį penktadienį pranešė, kad Vyriausybės posėdyje bus priimtas sprendimas dėl galimybių paso naudojimo sustabdymo.

Galimybių pasas Lietuvoje įvestas pernai gegužę kaip skiepijimosi skatinimo ir pandemijos valdymo priemonė. Vyriausybės sprendimu, jį galėjo gauti gyventojai, pasiskiepiję nuo COVID-19, persirgę šia liga arba sulaukę neigiamo koronaviruso testo rezultato.

Galimybių pasas suteikia galimybę lankytis didesniuose prekybos centruose, laisvalaikio, pramogų, maitinimo, paslaugų įstaigose, renginiuose.

Gruodžio pabaigoje galimybių pasas įvestas ir vaikams nuo 12 metų, tačiau jo galiojimą Vyriausybė sustabdė iki kovo 1-osios.

Sausio 12 d. Vyriausybė nutarė galimybių paso vaikams iki 16 metų amžiaus galiojimą sustabdyti iki vasario 28 dienos. Buvo numatyta, kad nuo kovo 1 dienos vėl būtų reikalaujama galimybių pasą turėti vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito