FAO kas mėnesį skaičiuojamas maisto kainų indeksas, kuriuo vertinamos maisto produktų, įskaitant cukrų, pieno produktus ir grūdus, krepšelio kainos, pernai buvo 19,1 proc. mažesnis negu vidutiniškai 2014 metais. Vien gruodį šis indeksas sumenko 1 procentu.
„Bendrą maisto kainų silpnumą 2015 metais lėmė perteklinė pasiūla esant menkai paklausai, taip pat JAV dolerio brangimas“, – pareiškė FAO vyresnysis ekonomistas Abdolreza Abbassianas.
Labiausiai atpigo pieno produktai – jų kainos pernai sumažėjo vidutiniškai 28,5 procento. Šį smukimą lėmė pasiūlos perteklius, nes paklausa sumažėjo, visų pirma besivystančiose rinkose.
Mėsos produktai per metus atpigo 15,1 proc., grūdai – 15,4 proc., o augaliniai aliejai – 19 procentų.
Cukraus kainos 2015 metais buvo vidutiniškai 21 proc. mažesnės negu 2014-aisiais.