Bendras maisto kainų indeksas kovą sudarė 151 punktą ir šis lygis buvo aukščiausias šiais metais. Tačiau palyginti su 2015 metų kovo mėnesiu, indeksas smuko 12 procentų.
Grūdų kainų indeksas kovą sudarė 147,6 punkto ir buvo 13,1 proc. mažesnis negu metais anksčiau. Šis indeksas smunka jau penkis mėnesius iš eilės, visų pirma dėl palankių derliaus prognozių.
Tuo tarpu augalinių aliejų kainų indeksas kovą, palyginti su vasario mėnesiu, pašoko 6,3 proc., arba 9,5 punkto, iki 159,8 punkto, užkopęs aukščiausiai per 15 mėnesių.
Pasak FAO, „tai visų pirma lėmė palmių aliejaus, kuris yra pagrindinė šio indekso sudedamoji dalis, brangimas. Palmių aliejaus kainos pasaulyje kopia aukštyn antrą mėnesį iš eilės ir tai skatina nerimas, kad Malaizijoje ir Indonezijoje užsitęsęs sausringas laikotarpis gali padaryti neigiamą poveikį pasaulinei aliejaus gamybai šiais metais.“
Pieno produktų kainų indeksas kovą, palyginti su vasario mėnesiu, krito 8,2 proc., arba 11,7 punkto, iki 130,3 punkto, nusileidęs žemiausiai nuo 2009 metų birželio. Labiausiai atpigo sviestas ir sūris, visų pirma dėl didelių pagrindinėse eksportuojančiose šalyse sukauptų atsargų. Pieno miltelių kainos smuko nedaug, nes Europos Sąjunga (ES) toliau pirko nugriebto pieno miltelius, kad papildytų organizacijų, perkančių žemės ūkio produktus garantuotomis kainomis, atsargas.
Mėsos kainų indeksas kovą sudarė 146,4 punkto ir, palyginti su vasario mėnesiu, iš esmės nepakito. Stabilios buvo visų rūšių mėsos kainos, pranešė FAO.
Tuo tarpu cukraus kainos kovą pašoko 17,1 proc., arba 32 punktais, iki beveik 219 punktų, užkopusios aukščiausiai nuo 2014 metų lapkričio mėnesio. Kainų šuolį FAO ekspertai aiškina didesniu, negu prognozuota anksčiau, deficitu dėl Brazilijoje užsitęsusio lietingo laikotarpio. Kainų augimą taip pat paskatino pranešimai apie Brazilijoje padidėjusį cukranendrių naudojimą etanoliui gaminti.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius.