Idėja gimė Italijoje
10 metų Italijoje pragyvenusią S.Jaraitytę-Scippa į Lietuvą parviliojo namų ilgesys ir mintis apie makaronų verslą gimtinėje. Iš svečios šalies lietuvė grįžo ne viena – su vyru italu Vincenzo ir dukra bei sūnumi. „Mintis atsivežti į Lietuvą makaronų verslą kilo dar gyvenant Italijoje. Mačiau, kad ten tokiems verslams einasi neblogai, jie yra populiarūs, tikėjau, kad tai gali pasiteisinti ir Lietuvoje“, – kalbėjo moteris.
Nors S.Jaraitytė-Scippa teigė, kad jaunojo verslininko dalia Lietuvoje nėra lengva – ypač finansiškai, tikslą moteris įgyvendino – Klaipėdoje jau 8 mėnesius veikia makaronų namai „La Pasta“. Įmonės savininkė teigė, kad makaronų verslo idėja labai tikėjo tiek ji, tiek jos vyras, tačiau šeimą maloniai nustebino ir aplinkinių palaikymas: „Mes šia mintimi, aišku, labai tikėjome. Tačiau labai nustebino tai, kad tikėjo ir aplinkiniai, sulaukėme didelio palaikymo.“
Mačiau, kad ten tokiems verslams einasi neblogai, jie yra populiarūs, tikėjau, kad tai gali pasiteisinti ir Lietuvoje“, – pasakojo S.Jaraitytė-Scippa.
Didžiausi sunkumai – finansai
Kaip ir daugeliui jaunų verslų Lietuvoje koją visų pirma ir labiausiai pakiša finansiniai rūpesčiai, kalbėjo moteris. „Vis dėlto jaunam verslininkui yra sunku. Aišku, didžiausias trūkumas pradžioje buvo pinigai. Esu labai patenkinta tuo, kad pasirašiau verslo planą ir kreipiausi dėl Verslumo skatinimo fondo paskolos į kredito uniją. Galiausiai gavau didžiausią galimą 86 tūkst. litų paskolą verslui pradėti su UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invegos“) garantija. Taigi parama mums buvo tarsi spyris judėti į priekį. „Invegos“ nauda buvo ne tik finansinė, patikėję mūsų idėja, jie mus ir padrąsino“, – pasakojo S.Jaraitytė-Scippa.
Klaipėdoje verslauti pradėjusi moteris teigė, kad Lietuvoje kurti verslą sunku ir todėl, jog vos žengęs pirmuosius žingsnius esi apkraunamas įvairiausiais finansiniais įsipareigojimais: „Tų pinigų iš pradžių ir taip būna nedaug, ir užuot investavęs į produktą, į rinkodarą, tuoj turi imti ir viską atiduoti. Pradžia būna labai sunki. Galiausiai, juk ir paskolą reikia atiduoti.“
Vis dėlto maždaug po metų nuo idėjos gimimo ir pirmųjų žingsnių jos link Klaipėdoje duris atvėrė Itališki makaronų namai „La Pasta“. Moters tikslas buvo sutraukti dvi veiklos sritis į vieną – makaronų namuose galima ne tik įsigyti iš itališkų miltų čia pat pagamintų makaronų, bet ir jų užsisakyti bei, aišku, pavalgyti. „Tai ir restoranas, ir parduotuvė viename. Mūsų asortimentas dar nėra labai didelis. Aišku, turime makaronų, raviolių, saldumynų, tačiau vis stengiamės plėsti savo asortimentą. Be to, mūsų klientai gali nusipirkti visų reikalingų ingredientų patiekalui ir pasigaminti jį vos grįžę į namus“, – pasakojo verslininkė.
S.Jaraitytė-Scippa pabrėžė ir tai, kad „La Pasta“ gaminami produktai yra aukščiausios rūšies ir kitų tokių Lietuvoje nerasi. „Tokių miltų, kuriuos vežame iš Italijos, mūsų šalyje nėra. Tikrųjų itališkų makaronų iš lietuviškų miltų nepagaminsi, todėl aukščiausios rūšies miltus vežamės iš Italijos, o tada gaminame sveikus ir maistingus makaronus“, – kalbėjo restorano-parduotuvės savininkė.
Ateities planas – sostinė
„La Pasta“ sėkmingai gyvuoja jau 8 mėnesius, per minėtą laiką Sandros ir Vincenzo kolektyvą papildė dar 4 žmonės. Jų darbo vietų išlaikymui verslininkė taip pat pasinaudojo galimybe susigrąžinti dalį darbuotojų darbo užmokesčio. „Mūsų kolektyvas puikus, mums pasisekė. Atsirinkome puikius žmones, kurie visiškai atitinka mūsų lūkesčius“, – teigė moteris.
Tikrųjų itališkų makaronų iš lietuviškų miltų nepagaminsi, todėl aukščiausios rūšies miltus vežamės iš Italijos, o tada gaminame sveikus ir maistingus makaronus“, – kalbėjo verslininkė.
S.Jaraitytė-Scippa atskleidė ketinanti atidaryti dar vieną restoraną-parduotuvę, tačiau vienas svarbiausių dalykų tam – gerai įvertinti vietą. „Būtina įvertinti žmonių srautus. Štai Klaipėdą galima vadinti šiek tiek apmirusiu miestu, todėl priėmus neteisingą sprendimą, galima rimtai nusvilti. Ir dabar nesirinkome senamiesčio, nes jame būna mažai žmonių. Šiuo atveju gyvenamasis rajonas yra naudingiau – jame sukasi didesni žmonių srautai“, – pasakojo moteris.
Kalbėdama apie plėtrą S.Jaraitytė-Scippa neslėpė, kad mintyse sukasi ir didesni planai – „La Pasta“ įkurti ir Kaune, ir sostinėje. „Aišku, tokių planų yra, tačiau dabar dar reikia susitelkti į Klaipėdą. Įsitvirtinsime čia, o tada jau žiūrėsime toliau“, – viltingai kalbėjo S. Jaraitytė-Scippa.