Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mamos protestuos prieš galimybių pasą vaikams nuo 12 metų: „Jie patirs diskriminaciją“

Pirmadienį 11 val. prie Vyriausybės ketina stovėti kelios basos mamos, tokiu būdu išreikšdamos savo protestą prieš Vyriausybės ketinimą galimybių pasą taikyti ir vaikams nuo 12 metų. Akcijos organizatorė – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausanti Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė. Tiesa, ji 15min tvirtino šį piketą rengianti ne kaip politikė, o kaip mama.
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybė sutarė, kad dalį naujų ribojimų priims pirmadienį, kita dalis įsigalios gruodį. Kaip rašė BNS, sprendimus pristačiusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė pabrėžė, jog prognozuojama, kad per artimiausias dvi savaites tiek Lietuvoje, tiek Europoje augs sergamumo, mirtingumo rodikliai, taip pat ir hospitalizuojamų asmenų, įskaitant ir užimtų reanimacijos lovų skaičius.

„Epidemiologinė situaciją Lietuvoje išlieka nepalanki, siekiant užtikrinti sveikatos paslaugas visiems gyventojams, įskaitant ir planines, siūlomos priemonės, kurios galėtų sulėtinti viruso plitimą visuomenėje“, – sakė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius

Planuojama, kad dvylikamečiams galimybių pasas SAM siūlymu būtų įvestas nuo gruodžio 28-osios – pasak viceministrės, laiko paliekama, kad gyventojai, galintys vakcinuotis, spėtų tai padaryti.

Tačiau prieš tokį sprendimą protestuodama grupelė mamų žada basomis pirmadienį stovėti prie Vyriausybės. Pirmadienį protesto akciją organizuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausanti Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė, Šilalės rajono savivaldybės tarybos narė, buvusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė.

V.Jankauskaitė-Milčiuvienė 15min pabrėžė, kad piketą rengia ne kaip politikė, o kaip mama, o organizuoti tokią akciją ją paskatino Rasos Račienės, už LGBT bendruomenei priklausančio savo vaiko teises kovojančios mamos, pavyzdys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Jankauskaitė Milčiuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Jankauskaitė Milčiuvienė

Viešą laišką prezidentui Gitanui Nausėdai, prašantį išklausyti LGTB bendruomenę ir jos nediskriminuoti, parašiusi R.Račienė kasdien stovėjo S.Daukanto aikštėje tol, kol aukščiausias šalies vadovas sutiko ją išklausyti asmeniškai.

„Mes būsime trys, gal iki penkių mamų, kurios išreiškia savo protestą prieš galimybių pasą vaikams ir norime atkreipti Vyriausybės dėmesį. Taip pat kreipiamės į prezidentą, prašydamos nelikti abejingu ir atsižvelgti į problemą dėl vaikų diskriminacijos, nes tai 12 metų ir vyresni paaugliai, būtų paskatintos patyčios“, – tikino ji, pridūrusi, kad akcija yra taiki.

„Ponia Račienė protestavo dėl LGTB diskriminacijos, O mes, keletas mamų, stovėsime prie Vyriausybės dėl mažų vaikų nuo 12 metų diskriminacijos“, – pridūrė ji.

Nerimauja, kad užsivers užklasinė veikla

V.Jankauskaitė-Milčiuvienė tvirtino, kad trūksta informacijos, kokie apribojimai įsigalios, tačiau iš valdžios atstovų komunikacijos supratusi, kad nors į mokyklą vaikai galės eiti ir be galimybių paso, užklasinė veikla jiems užsivers.

„Tokia, kaip baseinai, chorai ir pan. Taip pat apribojama vaikų galimybė dalyvauti renginiuose, ekskursijose, išvykose, valgyti maitinimosi įstaigose. Net užeiti į tualetą degalinėje, kas dabar be galimybių paso negalima“, – argumentavo akcijos organizatorė.

Akciją organizuojančios mamos teigia, kad galimybių paso įvedimas diskriminuotų vaikus ir sukeltų psichologinių problemų ypač jautriai paauglių amžiaus grupei, paskatintų patyčias.

„Lietuvos Vyriausybė daugybę metų investavo pinigus, kad nebūtų patyčių, mokyklose tokia grėsmė būtų sumažinta maksimaliai, bet visos šitos investicijos bus nubrauktos vienu sprendimu, nes atsirastų didelės prielaidos tokiems dalykams – draugas daro gimtadienį viešoje erdvėje, bet keletas negali dalyvauti. Susidaro prielaidos nuoskaudoms ir kitų vaikų reakcijoms, kad negali dalyvauti, esi prastesnis“, – mano V.Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Nuo gruodžio vaikams nuo 12 metų galiotų tos pačios taisyklės kaip šiuo metu nuo 16 metų – galimybių paso reikėtų einant į parduotuves, prekybos centrus, pramogų vietas, viešojo maitinimo įstaigas.

Nuo birželio Lietuvoje gali skiepytis vaikai ir nuo 12 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas