Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Marius Dubnikovas. „Gabaliukinė“ mokesčių reforma

Esame keistame laikotarpyje, kai ateinantys rinkimai verčia politikus elgtis neprognozuojamai. Aplinką krečia „čekučiai“, niekas nežino, kas sekantis. Krito keli ministrai, o visuomenė reikalauja gynybos finansavimo, nes jaučia poreikį. Verslas siūlo didinti pelno mokesčius ir tvarų finansavimą ateityje didinant vienu procentu pridėtinės vertės mokesčius
Marius Dubnikovas
Marius Dubnikovas / 15min nuotr.

Tačiau politikai suka keistu keliu. Visų pirma, neadekvati mokesčių reforma, kuri žlugo, bandoma grąžinti ne paketu bet dalimis. Antra gynybos finansavimą bandoma pateikti kaip pergalę kitų sąskaita.

Dabar kas siūloma, tai įvesti „gabaliukinę“ mokesčių reformą – sutempti gabaliukais visą tai, ko niekas nepriėmė. Siekiama apmokestinti mažus verslininkus, visus tuos, kurie turi turto ir jį draudžia, tada atimti 300 eurų mokesčių susigražinimą jei esi sąmoningas ir saugai save drausdamasis, kaupdamas III pakopoje ar mokėdamas už vaikų mokslą. Taip pat papildomai ketinama kelti akcizus kurui, alkoholiui ir tabakui. Gal laikas sustoti.

Gynyba yra visų Lietuvoje kvėpuojančių klausimas, tačiau bandoma sukčiauti toliau. Apmokestinti „kaimynus“ bet ne jus. Jei neturi draudimo, jei nekaupi senatvei, jei neverslauji, jei nerūkai ar negeri bei neturi automobilio – tavęs nepalies. Atkreipkite dėmesį į Finansų ministerijos motyvaciją, kaip mes gudriai surinksime pinigus ir niekam neskaudės.

Jei kalbama apie smulkiuosius verslininkus, tai palies keliolika procentų, jei neturite draudimo sutarties, tai jūsų neliesime. Skaldyk ir valdyk, tik visi supranta, kad valdymo laikotarpis baigsis metų pabaigoje, o mokesčių pakeitimai nepriimti – tikslai nepasiekti ir bandom gabaliukais kažką pasiekti.

Labai keista, kad gynybos poreikis yra pateikiamas, kad sumokės, kažkas kitas – mokėsime visi, bet vietoje to, kad būtų skaidrus gynybos fondo finansavimas atsiranda keistos finansavimo schemos, kuriose dar ir išbalansuojama ekonominė aplinka.

Kuro akcizas yra paslėptas PVM mokestis, nes mokėsite didesnius mokesčius už kurą ir papildomą PVM ir papildomą bet kurios prekės pabrangimą. Akcizai alkoholiui ir tabakui dar atrodo keistesni, nes mažesniu akcizo kėlimu apmokestinamas stiprus alkoholis ir daugiausiai mokesčių sunešančios labiau kenksmingos cigaretes. Spaudžiamas Lietuvoje gaminamas alus nei spiritas, kuris importuojamas, bei cigaretės lieka nuošalyje, kai labiau spaudžiama mažiau kenksmingesnė kaitinamo tabako rinka.

Jei norima surinkti mokesčių daugiau, turime vienodai apmokestinti visas kenksmingas medžiagas, bet ir pateikti prognozuojamą kelių metų planą, nes dabar tai atrodo chaotiškai.

Jei siekiame surinkti pinigus iš nuodėmės mokesčio , tai gal galima bent jau nenaudoti konkurenciją iškreipiančių elementų produktų srityje. Bet galiausiai turime atsakyti į klausimą, ar tokie gynybos poreikio tenkinimai nenukeliauja klystkeliais, nes Finansų ministerijos galvose yra ne eurai ir poreikiai, o iškreiptas teisingumas. Teisingai gintis turime visi ir dėl to neturime darkyti mokesčių sistemos.

Ši kadencija ne tik kad nesupaprastino mokesčių sistemos bet dar labiau ją jaukia. Sustokime, palaukime rinkimų, įsirašykime savo siekius skaidriai į savo programas ir pažiūrėkime kam pritarsime balsuodami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi