„Medžiotojo mėnulis“ artėja: kada jis bus ryškiausias

„Medžiotojo mėnulis“ – rudens pilnatis, patekėsianti jau spalio 17 d., ketvirtadienį. Tai – trečiasis, arčiausiai priartėjęs prie Žemės šiais metais supermėnulis, rašo livescience.com. Astrofizikas dr. Vidas Dobrovolskas pažymėjo, kad jis bus matomas ir Lietuvoje, tereikia, kad būtų giedra. Tačiau pabrėžė, kad tai, vis dėlto, geresnė galimybė ne plika akimi pamatyti išdidėjusią pilnatį, bet teleskopu patyrinėti Mėnulio paviršių.
Supermėnulis
Supermėnulis / Shutterstock nuotr.

Spalio mėnesio „Medžiotojo mėnulis“ – trečiasis 2024 m. supermėnulis, pakils šios savaitės pabaigoje sutemus ir nusileis auštant. Tuo metu jis bus maždaug už 222 056 mylių (357 364 kilometrų) nuo Žemės, skelbia „AstroPixels“.

Adlerio planetariumo duomenimis, supermėnulis arčiausiai nuo Žemės esančiame taške yra apie 30 proc. ryškesnis ir beveik 15 proc. didesnis už pilnatį.

Sutampa ir pilnatis, ir Mėnulio priartėjimas arčiausiai Žemės

Astrofizikas dr. Vidas Dobrovolskas sakė, kad supermėnulį bus galima pamatyti, jei tik bus giedra. Tačiau plika akimi, skirtumą, kad jis būtų pastebimai padidėjęs – pamatyti bus sunkoka – tesutaps Mėnulio buvimas arčiausiai Žemės su pilnatimi. Tiesiog, anot astrofiziko, tai yra geresnė galimybė pamatyti Mėnulio paviršių.

Vilniaus universiteto nuotr./Vidas Dobrovolskas
Vilniaus universiteto nuotr./Vidas Dobrovolskas

Įprastai pilnaties stebėjimui rekomenduojama ieškoti atvirų erdvių, o geriausias laikas jį stebėti esą tada, kai jis pakyla virš horizonto.

„Mėnulis bus matomas visą naktį, tik saulei nusileidus, jisai jau pateka – tinka bet kuris laikas, kuris patogesnis stebėjimui. Nuo Žemės, kur tuo metu naktis, jisai bus matomas vienodai gerai. Tai galioja ir Lietuvai, nesvarbu, kurioje šalies pusėje būtume, jį matytume gerai“, – sakė V.Dobrovolskas.

Įdomus paskelbtas faktas, kad pilnatis pasirodys Lietuvos laiku 14 val. 26 min. „Taip, matematiškai tiksliai mėnulis jau 100 proc. apšviestas, na, bet tada dar bus dienos metas. Vizualiai akimis mėnulis atrodys lygiai toks pat pilnas, kaip ir vakarą prieš, ir vakarą – po. <...> Galima sakyt, kad praktiškai visiškai sutampa ir pilnatis, ir mėnulio priartėjimas arčiausiai Žemės. Apskritai, arčiausiai Žemės būdamas Mėnulis gali būti bet kokios fazės, bet tik tiek, kad vizualiai pilnatis atrodo įspūdingiausiai, tad čia labiau atkreiptas dėmesys į pilnatį“, – pastebėjo pašnekovas.

Shutterstock nuotr./Supermėnulis
Shutterstock nuotr./Supermėnulis

Tarsi signalas medžiotojams

Spalio mėnesio pilnatis pavadinta „medžiotojo mėnuliu“, nes jo pasirodymas kadaise buvo tarsi signalas medžiotojams ruoštis artėjančiai žiemai. Šis pavadinimas, kaip skelbia timeanddate.com, yra anglosaksų kilmės, nors jis taip pat buvo vadinamas „krintančių lapų mėnuliu“ ir „kruvinuoju mėnuliu“. Tačiau paskutiniojo pavadinimo nereikėtų painioti su visišku Mėnulio užtemimu, kuriam dažnai suteikiamas toks pat pavadinimas dėl rausvo Mėnulio atspalvio, kai jį uždengia Žemės šešėlis.

Kita pilnatis laukiama lapkričio 15 d. Vadinamasis „bebro mėnulis“ apibūdina laikmetį, kai bebrai ruošiasi artėjančiai žiemai statydami užtvankas, jis bus paskutinis 2024 m. supermėnulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito