Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chaosas meistrų ir auklių gyvenime: valdžia atims verslo liudijimus, bet neskelbia kada

20 tūkstančių verslo liudijimų turėtojų – nerimo dienos. Artėja sausio 1-oji, kai automobilių meistrai, namų remontininkai ar auklės negalės dirbti su verslo liudijimais, nes turėtų įsigalioti nauja tvarka. Tačiau kaip viskas atrodys realybėje, nežino nei buhalteriai, nei ministerija, nes oficialaus teisės akto dar nėra, o iki reformos liko tik du mėnesiai. Dėl augančių mokesčių remontininkai žada kainas kelti ir iki 30 procentų, baiminamasi gerokai išaugusių baudų. Buhalteriai įspėja, kad paprasta nebus.
Darbininkas
Darbininkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

20 tūkstančių automobilių remontininkų, statybininkų ir vaikų auklių, dirbančių pagal verslo liudijimą, kitąmet patirs trigubą smūgį.

Verslo liudijimo išsiimti jie nebegalės ir turės pertvarkyti veiklą. Individualios veiklos pažymėjimas reikš gerokai didesnius mokesčius, nes kitąmet jie dar labiau auga.

Jiems reikės vesti buhalteriją – skaičiuoti pajamas, rinkti jas pagrindžiančius dokumentus. Tais atvejais, kai veikloje daug sąnaudų, teks samdyti buhalterius, ko verslo liudijimų turėtojai nėra darę. O tai – dar papildomos išlaidos.

123RF.com nuotr./Automobilių servisas
123RF.com nuotr./Automobilių servisas

Kad to nebūtų maža, numatytos kone dvigubai didesnės baudos už netinkamai vykdomas mokestines prievoles – pertvarkant veiklą verčiau nesuklysti.

O Finansų ministerija iki šiol nepasakė – bus ar nebus šie verslo liudijimai atėjus sausiui.

15min pakalbinti savarankiškai dirbantys asmenys apskritai nežino apie pokyčius – geriausiu atveju „kažką girdėjo“. Jie neslepia labiau mėgstantys atsiskaityti „juodai“ pagal principą: nori sąskaitos – mokėsi 30 proc. brangiau.

Nuo Naujųjų jau galios mokestinės lengvatos už būsto, automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas – bus galima susigrąžinti dalį gyventojo pajamų mokesčio, iki 400 eurų.

Finansų ministerija aiškino, kad veiklų pagal verslo liudijimą neliks, tačiau ar tai įvyks nuo sausio 1 d. – nesako. Situacija absurdiška – veiklą gali tekti pertvarkyti, bet teisės aktų nėra.

Sausio 1-oji artėja, bet pakeitimai dar tik ruošiami

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė patvirtina: „Taip, GPM lengvata patvirtinta dar birželį ir įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 d., faktinis GPM grąžinimas būtų atliekamas 2020 metais.“

Tačiau žadėtas verslo liudijimų veiklų sąrašo trumpinimas – vis dar neparengtas.

„Šiuo metu Finansų ministerija rengia atitinkamas Vyriausybės nutarimo pataisas, kuriomis būtų siaurinamas Veiklų, vykdomų įsigijus verslo liudijimą, sąrašas. Sąrašą numatoma siaurinti taikant „veidrodinį“ principą, t.y. iš sąrašo išbraukiant tas veiklas, kurių atžvilgiu būtų taikoma GPM lengvata: pastatų remonto, automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas“, – sako D.Brasiūnaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė

Projektas, anot jos, bus parengtas ir artimiausiu metu „bus pateiktas derinimui su institucijomis ir visuomene“.

Ar pokyčiai įsigalios nuo sausio 1 d. – Finansų ministerija nepatikslino.

„Pokyčiai galėtų būti aktualūs apie 20 tūkst. gyventojų, kurie vykdo veiklą minėtose srityse. Svarbu akcentuoti, kad atitinkamų veiklų išbraukimas iš verslo liudijimų sąrašo nereiškia, kad gyventojas turės steigti įmonę. Gyventojas, kaip ir iki šiol, veiklą galės vykdyti nesteigdamas įmonės. Kas keistųsi, tai mokesčio sumokėjimo būdas – mokestis būtų apskaičiuojamas taikant individualiai veiklai pagal pažymą nustatytas taisykles (mokestį mokant nuo pajamų ir išlaidų skirtumo), o ne sumokant fiksuotą mokestį, kurio dydis nepriklauso nuo gaunamų pajamų“, – sako D.Brasiūnaitė.

Tad ar vadinamųjų „patentų“ turėtojams imtis individualios veiklos pažymėjimus – neaišku.

Apdailininkas Tomas: nori sąskaitos – 30 proc. didesnė kaina

15min apklausė 5 savarankiškai dirbančiuosius apie jų veiklos subtilybes. Vienintelis Tomas, kuris atlieka apdailos darbus, žinojo, kad verslo liudijimai naikinami.

„Kaip čia pasakius, nieko ten gero. Patentus naikina, kiek supratau, visiškai. Lieka tik individuali veikla. Mokesčiai sukelti ir tiek žinių. Ką mes darysim? Nieko. Kaip dirbome, taip ir dirbsim. Dabar pagal individualią veiklą“, – sako Tomas.

Jis teigė svarstantis steigti ir mažąją bendriją su kolega, nes galbūt tai labiau apsimokėtų. Tačiau jis piktinosi, kad vis tiek mokesčiai labai dideli.

„Fotolia“ nuotr./Remonto darbai
„Fotolia“ nuotr./Remonto darbai

„Realiai galiu pasakyti, lieka ašaros. Nė vienoje šalyje nėra taip, kaip pas mus, tiek prikabinta mokesčių, visokių PVM’ų“, – sako Tomas.

Jis netiki, kad pertvarkos padės mažinti šešėlį.

„Na, susikelsime visi kainas ir automatiškai žmonės bus suinteresuoti samdyti „juodais“. Ne visi prašo sąskaitų, bet kai kas prašo. Bet tada automatiškai pakyla kaina – 30 procentų. Žmonės turės rinktis“, – sako Tomas.

Automobilių remontininkas Česlovas: o kas nors keičiasi?

Automobilius remontuojantis Česlovas patvirtino, kad taip pat verčiasi pagal verslo liudijimą, kurį atnaujina kas tris mėnesius.

„Na, aš pirmą sykį girdžiu, čia kas nors keičiasi? O tai jei bus mokesčiai, tai jie priklausys nuo to, kiek uždirbsi? Jei uždirbsiu 10 tūkstančių eurų per metus ar 50 tūkstančių eurų – tai kiek mokėsiu? Nebebus ta pati kaina? Tai kiek tada tų procentų?“ – negalėjo patikėti Česlovas.

Galiausiai jis atsiduso, kad „reikės kažką daryti“.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Autoservisas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Autoservisas

„Suprantate, man juk negrįžta tie mokesčiai, kaip įmonėms, tai jei atvaro mašiną, nėra skirtumo man išrašyt sąskaitą ar ne. Privatiems asmenims jų nereikia, jei kokia įmonė – prašo sąskaitos. Dabar, kai priėmė įstatymą, kad už remontą grąžins, atrodo, iki 400 eurų, tai gal ir žmonės prašys sąskaitos“, – susikrimto autoremontininkas.

Jis aiškina, kad su verslo liudijimu jokio skirtumo – kartą sumokėjai, ir ramu. Bet jei reikės pagal individualią veiklą rinkti sąskaitas, skaičiuotis išlaidas detalėms ir jas pagrįsti – tai jau visa buhalterija.

„Pagal individualią veiklą reikės ir mokesčius įskaičiuoti, ir PVM. Teks kelti kainą klientui“, – kremtasi automobilių meistras.

Jis skaičiuoja, kad dabar pagal verslo liudijimą per metus deklaruoja maždaug 20 tūkstančių eurų pajamas, iš kurių neišskaičiuotos išlaidos.

„Pajamos priklauso nuo to, kokie darbai. Jei važiuokles tvarko – nežymiai. O jei kokie rimtesni darbai: kėbulai, dažymai, – tai ir pinigai, gi žinote, kitokie. Jei reikia kažką padažyti ar palyginti – visai kiti pinigai, nei kokią traukę pakeisti“, – sako Česlovas.

Jis teigė nieko nekeisiantis, o po sausio 1 d. nueis į Mokesčių inspekciją, kad jam paaiškintų, ką ir kaip daryti.

Patys remontininkai patvirtina, kad šešėlis didelis

Stogdengys Vaidas, dirbantis pagal verslo liudijimą, teigė visiškai nesigilinantis „į popierizmą“.

„Aš visą šitą popierizmą palieku žmonai. Tai aš kažkaip nelinkęs gilintis, žmona viską sutvarko ir sumoka, kiek ten ko reikia. Aš girdėjau, kad dabar arba teks įmonę kurti, arba su individualia veikla verstis. Dabar mokesčių neskaičiuoju. Gal ir gerai tos reformos, tik nežinau, ar ką nors labai pakeis“, – sako Vaidas.

Jis tikina, kad ir „valstybė turi išgyventi – visų pareiga sumokėti mokesčius“.

123RF.com nuotr./Automobilių servisas
123RF.com nuotr./Automobilių servisas

„Manau, kad šešėlis čia statybų sektoriuje tikrai yra, ypač tarp tų, kurie dirba uždarose patalpose ir niekas jų nemato. O tie, kas dirba „su stogais, fasadais, trinkelėmis“, tie, kas dirba lauke – gal šešėlis yra kur kas mažesnis, nes jie yra pastebimi, ir jie, manau, to vengia“, – samprotavo vyriškis.

Kitas pakalbintas specialistas – statybininkas Šarūnas – aiškino, kad dirba pagal individualią veiklą. Jam taip pat buvo naujiena, kad kitąmet šiai veiklai mokesčiai didės.

„Tie mokesčiai jau ir dabar yra labai nemaži, daug labai reikia atiduoti nuo pelno, o dar didinimas tai man nėra labai gerai. Juodų pinigų čia, mano manymu, tikrai nemažai, kaip ir kitose srityse, maisto pramonėje, taip ir statybų sektoriuje nemažai juodų pinigų. Vieniems nėra skirtumo, kitiems reikia sąskaitų. O paprasti žmonės gi nesuka galvos“, – sako Šarūnas.

Jis patikino, kad taiko vienodas kainas nepriklausomai nuo to, ar sąskaitos klientas paprašo, ar ne.

„Kaina ta pati, ar prašo, ar neprašo – man nėra skirtumo. Taip, mokesčių daugiau, bet gi nesakysi žmogui, kad gal štai, dirbkim juodai, ir mes pigiau padarysim. Čia jau būtų įtikinėjimas žmogaus. Aš nustatęs savo kainą“, – Šarūnas patikino, kad nelegalių paslaugų nesiūlo, bet į šešėlines pajamas „nespjauna“.

Jis paskaičiavo, kad per mėnesį dengdamas stogus užsidirba apie 3000 eurų po mokesčių, tam jis pasitelkęs du kitus pagalbininkus, o darbus daugiausia atlieka legaliai.

„Jei aš meistras ir pas mane dirba 2–3 žmonės, galima pasidaryti 3000 eurų. Čia jei gerai stogus keiti, dirbi nuo 8 iki 6 val., uždirbi. Aišku, kiti tiek neuždirba, kiek su meistrais pasišneku, kiti ir tūkstantį ar pusantro uždirba. Bet jei turi didelius stogus, negeri kas valandą kavos – užsidirbti yra galimybių“, – sako meistras.

Auklės nesuprato klausimo

15min bandė pakalbinti ir aukles, kaip verslo liudijimų panaikinimas paveiktų jų veiklą. Tačiau telefonu dažniausiai atsiliepusios senjorės, rusakalbės, apskritai nesuprato, apie ką klausiama.

Viena vardo neatskleidusi penktą dešimtį metų skaičiuojanti moteris, ieškanti darbo portale skelbiu.lt, patvirtino, kad dirba pagal verslo liudijimą.

„Dirbam darbelius su sese, tai abi ant patento. O tai kas dabar čia bus?“ – apie pokyčius nebuvo girdėjusi auklė.

Susirūpinusi ji patikino, kad įspės ir sesę.

Vida Press nuotr./Susikrimtusi moteris
Vida Press nuotr./Susikrimtusi moteris

„Nežinau, kiek čia paveiks kainas. Ne visi ir taip nori mokėti tuos pinigėlius. Va, vieni paskambino, kapeikas nori mokėti, ir ko ten visą dieną sėdėti už tas kapeikas. Tai aš namuose geriau sėdžiu“, – širdo moteris.

Mokesčių painiava jau neįkandama ir buhalteriams

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė mano, kad pokyčiai verslo liudijimų turėtojams gali būti itin skaudūs.

„Neaišku ne tik verslininkams ir mokesčių mokėtojams, bet ir buhalteriams, nes normalių viešų paaiškinimų kaip ir neturime. VMI aiškina savo dalį, „Sodra“ savo, reikia rinktis iš kelių atskirų teisės aktų informaciją. Yra užregistruoti kiti teisės aktų projektai, kurie keis mokesčius, bet kaip tai atrodys, paaiškinimo nėra“, – stebisi D.Čibirienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė

Ji patikino, kad buhalteriai negali pasiruošti kitiems metams, programuotojai negali parengti skaičiuoklių, adaptuoti sistemų, nėra paruoštų formų šablonų, nors formos „tikrai keisis“.

Smulkiesiems verslininkams ji palinkėjo ieškotis buhalterio ir tikėtis, kad jis gebės paaiškinti.

„Tik buhalteriui teks apmokėti už aiškinimo darbą. O pačiam buhalteriui reikės pačiam ieškotis konsultanto, kad jam paaiškintų. Ne visi buhalteriai galės paaiškinti, nėra taip paprasta“, – sako D.Čibirienė.

Skaudžiausią smūgį, anot jos, pajus tie verslininkai, kurie savo veikloje patiria daug sąnaudų – perėjus prie kitų veiklos formų, kad sąnaudos būtų pagrįstos, teks įrodyti dokumentais.

„Iš tikrųjų auklėms gali būti per sudėtinga taip skaičiuoti mokesčius, nes verslo liudijimas buvo paprastesnis variantas. Nusipirkau, susimokėjau, yra fiksuota suma. Dabar reikės rinkti informaciją apie pajamas, iš tų pajamų sugebėti atimti sąnaudas, jei pasirinks 30 proc. sąnaudų atskaitymo būdą, pačioms reikės atsiskaičiuoti, kiek sumokėti „Sodrai“ mokesčių. Nebus paprasta ir reikės patiems tai daryti, vesti pajamų apskaitą. Gali būti, kad tas sudėtingumas išgąsdins gyventojus“, – sako D.Čibirienė.

O jei veiklos pelno marža yra itin nedidelė, D.Čibirienė palinkėjo „sėkmės“.

„Tada teks rinkti visus išlaidas patvirtinančius dokumentus, ir tie dokumentai turės turėti juridinę galią. Jei neatitiks reikalavimų – nurodyta suma nebus pripažįstama sąnaudomis, kurios mažintų apmokestinamąsias gyventojo pajamas. Čia jau reiktų vesti apskaitą, ko gero, reikės ir buhalterio“, – sako D.Čibirienė.

Nesupratusiems – didesnės baudos

Ji įspėjo, kad apskaita turi būti vedama teisingai, kitu atveju grės baudos, kurios nuo kitų metų auga.

„Nuo 2019 m. įsigalioja naujas mokesčių administravimo įstatymas, kuris numato žymiai didesnes sankcijas ir baudas mokesčių mokėtojams, jei jie nedeklaruoja visų pajamų, nesumoka mokesčių, arba sumoka per mažus mokesčius. Bet koks pajamų nedeklaravimas laikomas piktybiniu pajamų slėpimu, ir baudos bus didelės, iki 100 proc. padidintos baudos. Žada VMI didelę pagalbą, bet gali būti labai sudėtinga“, – atsidūsta D.Čibirienė.

Ji vertina, jei gruodį bus priimti pakeitimai, kurie įsigalios sausį, tai bus didelė nepagarba mokesčių mokėtojams.

„Iš tikrųjų neramu ir nesaugu. Mokesčiai keičiami per dažnai, mes negauname išankstinės informacijos ir labai liūdina, kad jie keičiami paskutinėmis minutėmis“, – sako D.Čibirienė.

Verslo liudijimai atpigs, individuali veikla – pabrangs

D.Čibirienė skaičiuoja, kad kitais metais verslo liudijimų metinė kaina bus mažesnė, tačiau brangesnė bus veikla pagal individualią veiklą. Tačiau kiekvienas atvejis gali būti vis kitoks, nes verslo liudijimą buvo galima pasiimti ir vos kelioms dienoms.

„2019 m. verslo liudijimas, kainuos pigiau, bus 2244 eurai – atpinga 218 eurų. Tačiau vertinant santykį tarp verslo liudijimo kainos ir gaunamų pajamų, situacija tokia, kad geriau verslo liudijimo neturėti, jei tavo pajamos nesiekia 10 tūkst. eurų per metus – sumokėsi daugiau mokesčių. Gyventojams būtų geresnis pasirinkimas imtis veiklą pagal pažymą, jei jų pajamos yra nedidelės – taip sumokės mažiau mokesčių. Bet verslo liudijimas gali būti išduodamas ne visiems metams, o dienoms ar mėnesiams“, – lygina D.Čibirienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė

Anot jos, kuo didesnės pajamos, tuo labiau verslo liudijimai apsimoka, tačiau reikėtų vertinti individualius atvejus.

Kitąmet individualios veiklos apmokestinimas šiek tiek didėja.

„Jeigu žmogus kitur nedirba, vykdo individualią veiklą ir uždirba 1600 eurų per mėnesį šiemet, tai po mokesčių į rankas jis gauna 1332 eurus. 2019 m. gaus 6 eurais mažiau. Atrodytų ne tiek ir daug, bet jei paanalizuotume didesnes sumas – augimas didesnis“, – sako D.Čibirienė.

2019 m. vykdančiųjų individualią veiklą įmokos „Sodrai“ bus skaičiuojamos jau nuo visų apmokestinamųjų pajamų (dabar – nuo pusės pajamų), tačiau mažesniais tarifais: 12,52 proc. VSD (dabar – 28,9 proc.), 6,98 proc. PSD (dabar – 9 proc.). „Sodros“ įmokų lubos išaugs nuo 22 iki 43 vidutinių darbo užmokesčių, tačiau dėl mažesnių tarifų „mokesčių lubos“ liks panašios.

Apmokestinimas gyventojų pajamų mokesčiu išliks toks pats: 5-15 proc. priklausomai nuo pajamų dydžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito