Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos parlamentas patvirtino planą nacionalizuoti ličio žvalgybos ir gavybos veiklą

Meksikos įstatymų leidėjai antradienį patvirtino planą nacionalizuoti ličio – gyvybiškai svarbios medžiagos gaminant elektromobilių, mobiliųjų telefonų ir kitų technologijų baterijas – žvalgybą ir gavybą.
Meksikos vėliava
Meksikos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Meksika Verslas Litis

Prezidento Andreso Manuelio Lopezo Obradoro pateikta kalnakasybos įstatymo reforma perduoda metalo kasybą į valstybinės įmonės rankas, išstumiant privačias bendroves.

Pasiūlymas buvo priimtas Senate 87 balsais „už“ ir 20 „prieš“, kitą dieną po to, kai jį patvirtino Kongreso žemesnieji rūmai.

Abiejuose rūmuose dominuoja A.M.Lopezo Obradoro partija „Morena“.

Prezidentas žurnalistams pareiškė, kad bus peržiūrėtos aštuonios jau suteiktos koncesijos ličio žvalgymui.

Anksčiau vyriausybė teigė, kad leidimai galios tol, kol įmonės darys reikiamą pažangą pradėdamos gamybą.

„Mes plėtosime technologiją [norėdami išnaudoti telkinius] arba ją įsigysime, bet litis yra mūsų“, – sakė A.M. Lopezas Obradoras, kuris 2018 metais buvo išrinktas prezidentu pažadėdamas pertvarkyti „neoliberalų“ Meksikos ekonomikos modelį.

Litis daugiausia kasamas Australijoje ir Pietų Amerikoje, o tiekimo grandinėje dominuoja Kinija.

Meksikoje metalo telkinių daugiausia randama šiaurinėje Sonoros valstijoje, kur aktyviai veikia narkotikų prekeiviai ir kitos organizuotos nusikalstamos grupuotės.

Litis „bus išskirtinė valstybės nuosavybė ir naudojamas žmonių labui. Mūsų ištekliai bus saugūs ir energijos perėjimas bus garantuotas“, – tviteryje parašė A.M.Lopezo Obradoro atstovas Jesusas Ramirezas.

Meksikoje vykdomi ličio projektai yra tiriamojoje fazėje, tačiau, pasak ekspertų, kol kas nežinoma, ar jie pelningi, o telkinių eksploatavimas gali užtrukti iki dviejų dešimtmečių.

Ličio planas iš pradžių buvo įtrauktas į konstitucines reformas, kuriomis buvo siekiama sustiprinti valstybei priklausantį elektros energijos tiekėją, tačiau šis įstatymo projektas negavo pakankamai balsų, kad būtų priimtas sekmadienį.

Energijos reformos sukėlė nerimą JAV ir Kanadoje, kurios perspėjo, kad Meksika gali pažeisti savo prekybos įsipareigojimus, suteikdama pirmenybę valstybinėms įmonėms, labai priklausomoms nuo iškastinio kuro.

Nors Konstitucijos pataisoms reikalingas dviejų trečdalių įstatymų leidėjų palaikymas, kalnakasybos įstatymo reformai priimti tereikia paprastos daugumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai