Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėnesio infliacija JAV liepą sumažėjo, metinė – tebebuvo didžiausia nuo 2008-ųjų rugpjūčio

Mėnesio infliacija Jungtinėse Valstijose liepą sumažėjo, tačiau metinė tebebuvo didžiausia nuo 2008 metų rugpjūčio, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs statistiniai duomenys.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.

Mėnesio infliacija, pakoreguota dėl sezoniškumo, liepą siekė 0,5 proc. ir buvo kur kas mažesnė negu birželį, kuomet sudarė 0,9 proc., pranešė Darbo departamentas.

Prie mėnesio infliacijos ir vėl labiausiai prisidėjo energijos kainos, per mėnesį pakilusios 1,6 procento. Maisto kainos paaugo 0,7 procento.

Tuo tarpu grynoji mėnesio infliacija, pakoreguota dėl sezoniškumo, sudarė tik 0,3 procento. Į šį rodiklį neįtraukiamos labiau kintančios maisto ir energijos prekių kainos.

Metinė infliacija liepą, kaip ir mėnesiu anksčiau, sudarė 5,4 procento, tačiau grynoji metinė infliacija sumažėjo iki 4,3 procento.

Kai dėl COVID-19 pandemijos nustatyti apribojimai privertė verslą ir transporto sektorių stabdyti arba gerokai apriboti veiklą, energijos kainos smarkiai krito. Prasidėjus masinės vakcinacijos kampanijai, ekonominė padėtis ėmė normalizuotis ir benzino kainos, palyginti su 2020 metų liepa, pašoko 41,8 proc., nurodoma departamento paskelbtoje ataskaitoje.

Dėl ekonomikos atvėrimo atsirado ir kitų sutrikimų. Pavyzdžiui, automobilių nuomos bendrovės suskubo didinti savo automobilių parką, kad galėtų patenkinti keliaujančių amerikiečių poreikius. Dėl to naudotų automobilių kainos pastaraisiais mėnesiais augo dviženkliu tempui. Tačiau liepą, palyginti su birželiu, jos paaugo tik 0,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas