Tokią statistiką praėjusią savaitę surinko Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, patikrinę „Urmo“ bazės turgavietę. Žaliakalnio turgavietėje rasta pustrečios tonos nugarinės, kumpių, menčių ir šonkaulių, atvežtų iš Vokietijos, praneša „Lietuvos rytas“.
Gabenti kiaulieną iš Lenkijos ar Vokietijos apsimoka net įvertinus papildomas išlaidas degalams. Pavyzdžiui, ant Kauno Žaliakalnio turgavietėje prekiaujančios Danguolės Vizgirdienės prekystalio užsieninės kiaulienos kilogramas kainuoja maždaug 50 centų pigiau nei mūsiškės.Lietuvišką produkciją pamažu gali išstumti užsieninė, jei valdžia nesudarys palankių sąlygų vietos verslininkams, – perspėja Viktoras Konovalovas.
Atvežtinės kiaulienos netrūksta ir prekybos centruose.
Sostinėje ir uostamiestyje dominuoja lietuviška atvėsinta kiauliena. Tačiau netrūksta rūkytų dešrų ir kumpių, kurie pagaminti iš atvežtinės mėsos.
„Lietuvišką produkciją pamažu gali išstumti užsieninė, jei valdžia nesudarys palankių sąlygų vietos verslininkams. Nukentės ir vartotojai, norintys pirkti lietuviškus kiaulienos, paukštienos gaminius“, – „Lietuvos rytui“ sakė sostinės Halės turgavietę administruojančios įmonės „Tugva“ direktoriaus pavaduotojas Viktoras Konovalovas.
Lietuvos turgavietėse vis daugiau užsieninės mėsos, o mūsų šalies ūkininkai savo produkciją veža į užsienį. 2007 metais į Rusiją išvežta 150 tūkst. gyvų kiaulių, o praėjusiais metais jų eksportas pasiekė rekordą – rusai nupirko net 350 tūkstančių. Tai – trečdalis mūsų šalyje užauginamų kiaulių.
Rusai lietuviams moka po 4,1 lito už gyvo svorio kilogramą. Iš saviškių augintojai gauna dešimčia centų mažiau.