„Buvo kalbama apie tai (PVM lengvatą – BNS) ir buvo konstruktyvi diskusija. Mėsos perdirbimo asociacija jau savo paskaičiavimus yra atidavusi mokesčių komisijai. Taip pat vakar gavome duomenis iš prekybos įmonių asociacijos su apyvartomis ir įtaka mokesčių politikai. (...) Balandžio mėnesį dėl to bus atsakymas“, – po pasitarimo su mėsos perdirbėjais ir gyvulių augintojais dėl rinkos apsaugos žurnalistams teigė A.Butkevičius.
Pasak mėsininkų, į Lietuvą importuojama mėsa dažnai būna prastos kokybės, o jos gamybos savikaina daug mažesnė nei lietuviškų produktų, tačiau pardavinėjama panašiomis kainomis, kaip ir lietuviška produkcija. Kaip vieną iš būdų, kovoti su tokia situacija, mėsos perdirbėjai Vyriausybei siūlo mažesnį PVM.
„Vienas iš tokių aspektų rinkos apsaugos – PVM klausimas, kuris leidžia į Lietuvą tokius pigius vežti gaminius ir juos pardavinėti praktiškai kainomis, lygiomis su lietuviškų produktų kainomis. Prašėme kad šitas klausimas būtų sprendžiamas. (...) Apie tarifą kol kas yra nekalbama, bent jau preliminariai, kas buvo pasiūlyta Vyriausybės programoje, apie 9 proc.“, – po susitikimo su premjeru žurnalistams teigė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.
Pasak jo, kita problema – nevienodi reikalavimai lietuviškai ir importuojamai produkcijai. Pasak asociacijos vadovo, juos reikėtų suvienodinti – aukštus standartus taikyti ir importuojamai produkcijai.
„Reikalavimai Lietuvos yra privalomi tik Lietuvos gamintojams, o importuotojams nėra privalomi. (...) Mes manome, kad standartai yra tinkami ir jų mažinti nereiktų. Mes prašome galimybės, kaip padaryti juos visiems vienodus“, – sakė E.Mackevičius.
Jis aiškino, kad užsienietiškų produktų gaminiai, pažymėti kaip aukščiausios rūšies produktai, savo sudėtimi gali visiškai neatitikti lietuviškų reikalavimų.
Pasak E.Mackevičiaus, į Lietuvą importuojamos mėsos vidutinė kaina siekia 5,3 lito, o Lietuvos gamintojai savo mėsą eksportuoja po 12,3 lito už kilogramą.