Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metinė infliacija JAV balandį smuktelėjo iki 8,3 proc.

Metinė infliacija JAV balandį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, smuktelėjo iki 8,3 proc., parodė trečiadienį paskelbti vyriausybės duomenys.
JAV vėliava
JAV vėliava / 123RF.com nuotr.

Kovo mėnesį metinė infliacija Jungtinėse Valstijose pasiekė 8,5 proc. piką, tačiau balandį, šiek tiek sumažėjus energijos kainoms, vartotojų kainų augimo tempas kiek sulėtėjo, pranešė Darbo departamentas.

Benzino kainos balandį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, sumažėjo 6,1 proc., nors kovą jų prieaugis siekė net 18,3 procento.

Vis dėlto įvairių kitų prekių, pavyzdžiui, būsto, maisto prekių, lėktuvų bilietų ir naujų transporto priemonių kainos praėjusį mėnesį toliau sparčiai kilo ir metinės infliacijos rodiklis tebebuvo didžiausias nuo 1982 metų pradžios.

Mėnesio infliacija balandį sudarė tik 0,3 proc. ir buvo keturiskart mažesnė negu kovą, kuomet siekė 1,2 procento. Tačiau grynoji mėnesio infliacija, į kurią neįskaičiuojamos maisto prekių ir energijos kainos, sudarė 0,6 proc. ir buvo dukart didesnė negu kovą, parodė departamento paskelbti duomenys.

Maitinimuisi namuose perkamų prekių kainos balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 10,8 proc. ir metinis prieaugis buvo didžiausias nuo 1980 metų lapkričio.

Mėsos, paukštienos, žuvies ir kiaušinių kainos tuo pat laikotarpiu pašoko 14,3 proc. – labiausiai nuo 1979 metų gegužės.

Balandį, palyginti su kovu, gerokai pabrango pieno ir grūdų produktai, nors vaisių ir daržovių kainos smuko.

Nors benzino kainos per mėnesį sumažėjo, energijos kainos per pastaruosius 12 mėnesių pakilo 30,3 proc., o benzinas balandį buvo 43,6 proc. brangesnis negu tuo pat 2021 metų mėnesiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai