Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metinė infliacija JK priartėjo prie trejų metų aukštumų

Metinė infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) priartėjo prie aukščiausio per trejus metus lygio, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Jungtinės Karalystės vėliava
Jungtinės Karalystės vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Metinė infliacija, gegužę siekusi 2,1 proc., birželį pakilo iki 2,5 proc. ir buvo didžiausia nuo 2018 metų rugpjūčio, pranešė Nacionalinės statistikos tarnyba (ONS).

Infliacinį spaudimą iš dalies padidino degalų brangimo dėl pasaulyje kylančių naftos kainų laikinas poveikis.

„Infliacija augo ketvirtą mėnesį iš eilės ir pasiekė aukščiausią per beveik trejus metus lygį“, – pareiškė ONS statistikas Jonathanas Athow.

„Kilo įvairių prekių ir paslaugų kainos, pavyzdžiui, brango maistas ir naudoti automobiliai“, – pažymėjo jis ir pridūrė, jog prekių ir paslaugų brangimas buvo stebimas visuose segmentuose, kuriuose didėjo paklausa.

„Infliacijos kilimą iš dalies paskatino tam tikri laikini veiksniai, pavyzdžiui, infliaciją ir toliau didino kylančios degalų kainos, tačiau jų poveikis didžiąja dalimi yra susijęs su tuo, kad pandemijos pradžioje kritusios kainos dabar atsitiesia.“

Prie infliacinio spaudimo prisidėjo ir kylančios drabužių bei avalynės kainos, pridūrė J.Athow.

Infliacija JK ėmė sparčiau augti nuo kovo mėnesio, kai šalies vyriausybė pradėjo laipsniškai švelninti arba naikinti dėl koronaviruso pandemijos nustatytus apribojimus.

Gegužę metinė infliacija šalyje perkopė 2 proc., pirmą kartą nuo 2019 metų viršijusi Anglijos banko nustatytą tikslinį lygį.

Anglijos bankas praėjusį mėnesį įspėjo, kad, atsiveriant ekonomikai, infliacija gali laikinai pakilti iki 3 procentų.

Pagrindinis JK centrinio banko uždavinys – naudojant pinigų politikos priemones užtikrinti, kad metinė infliacija šalyje būtų artima vyriausybės nustatytam tiksliniam 2 proc. lygiui, kad būtų išsaugota svaro vertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas