Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metinė infliacija Latvijoje liepą paaugo iki 2,8 proc.

Vartotojų kainos Latvijoje liepą, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 2,8 proc., pranešė nacionalinė statistikos tarnyba.
Ryga, Latvija
Ryga, Latvija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Latvija Infliacija

Didžiausią poveikį metinei infliacijai turėjo su transportu ir būstu susijusių prekių ir paslaugų, maisto prekių ir nealkoholinių gėrimų, drabužių ir avalynės, sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių brangimas.

Vien maisto prekių ir nealkoholinių gėrimų kategorijoje vartotojų kainos per metus pakilo 1,3 procento.

Šviežios daržovės pabrango 14,7 proc., o bulvės – 8 procentais. Paukštienos kainos pakilo 9,5 proc., augalinio aliejaus kainos – 21,3 proc., ryžių kainos – 12,7 proc., o miltų ir kitų grūdų kainos – 8,8 procento.

Jogurtai pabrango 7,7 proc., pieno produktai – 3,2 proc., o sviestas – 3,1 procento.

Tuo tarpu švieži vaisiai atpigo 11,1 proc., kiauliena – 3,5 proc., ledai – 6,8 proc., kava – 1,5 proc., šokoladas – 4,1 proc., vaisių ir daržovių sultys – 4,4 procento.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainos per metus paaugo 1,4 proc., o drabužių ir avalynės kainos – 2,8 procento.

Su būstu susijusių prekių ir paslaugų kainos pakilo 4,1 proc., o sveikatos priežiūros kategorijoje kainos padidėjo 2,5 procento.

Su transportu susijusios prekės ir paslaugos per metus pabrango 7,8 proc. ir tai visų pirma lėmė 17,8 proc. pašokusios degalų kainos. Vien dyzelinas pabrango 17,9 proc., benzinas – 17,1 proc., o automobilinės dujos – 20,3 procento.

Per mėnesį – liepą, palyginti su birželiu – vartotojų kainos Latvijoje paūgėjo 0,4 proc. ir jų augimą labiausiai paskatino su būstu ir transportu susijusių prekių ir paslaugų, būsto apstatymo reikmenų, restoranų ir viešbučių paslaugų pabrangimas.

Palyginti su 2015 metais, vartotojų kainos 2021 metų liepą buvo 12,3 proc. didesnės. Prekių kainos pakilo 10,3 proc., o paslaugų kainos – 16,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas