Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metinė infliacija Švedijoje atkakliai laikosi virš 9 proc. ribos

Metinė infliacija Švedijoje liepą nepakito ir toliau viršijo 9 proc. kartelę, nors centrinis bankas didino palūkanų normas, siekdamas pažaboti kainų kilimą.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Švedija Infliacija

Antradienį paskelbti oficialūs statistiniai duomenys parodė, kad metinė infliacija šalyje liepą, kaip ir mėnesiu anksčiau, sudarė 9,3 procento.

„Liepos mėnesį daugiausia didėjo atostogų paketų ir maisto produktų kainos“, – pareiškė Švedijos statistikos tarnybos statistikas Carlas Martenssonas (Karlas Martensonas).

„Tai iš dalies atsvėrė elektros energijos kainų smukimas, prisidėjęs prie to, kad bendras metinės infliacijos lygis nepakito.“

Statistikos tarnybos skaičiavimais, didėjančios būsto paskolų kainos prie metinės infliacijos lygio prisidėjo 3,1 procentinio punkto.

Švedijos centrinis bankas, kaip ir JAV bei Europos centriniai bankai, jau ne kartą padidino bazinę palūkanų normą, siekdamas sumažinti infliaciją.

Pernai gruodį infliacija Švedijoje pasiekė 12,3 proc. piką – aukščiausią per daugiau kaip 30 metų lygį.

Metinė infliacija, pakoreguota dėl fiksuotų palūkanų normų (CPIF) – o Švedijos centrinis bankas naudoja šį rodiklį, spręsdamas dėl pinigų politikos, – liepą sudarė 6,4 procento.

Birželio pabaigoje centrinis bankas padidino pagrindinę palūkanų normą 0,25 procentinio punkto iki 3,75 procento. Jo tikslas yra užtikrinti, kad infliacija nesiektų 2 procentų.

Centrinis bankas prognozuoja, kad Švedijos ekonomika 2023 metais smuks 0,5 proc., o nekoreguota infliacija sieks 8,9 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas