Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonierius ilgiau nei savaitę: kaip laimėjus loterijoje neprarasti šalto proto

Visai neseniai šalį apskriejo žinia apie lietuvį, loterijoje laimėjusį istoriškai didžiausią sumą Baltijos šalyse – 81 mln. eurų. Nors apie tokią sėkmę svajoja kone kiekvienas, daugelis neįvertina tinkamo finansinio raštingumo pasirengimo svarbos. Kodėl laimėtojai dažnai iš karto išleidžia visus gautus pinigus, pasakoja „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Pinigai
Pinigai / FNTT nuotr.

Pavyzdžiai visame pasaulyje rodo, kad netikėtas praturtėjimas, deja, bet gali tapti našta – loterijų laimėtojai neretai ne tik iššvaisto gautus laimėjimus, bet ir praranda iki tol sukauptą turtą.

„Kiekvienas gali pats nuspręsti, kaip išleisti laimėtus pinigus, tačiau principas „išleisti viską iš karto“ toli gražu nėra ekonomiškai naudingiausias sprendimas. Gal iš šalies taip ir neatrodo, bet staigiai gauto turto valdymas yra labai sudėtingas iššūkis“, – sako E.Jurevičius.

„Luminor“ nuotr./Edvinas Jurevičius
„Luminor“ nuotr./Edvinas Jurevičius

Staigus praturtėjimas radikaliai pakeičia gyvenimą

Kai žmogus netikėtai gauna didelę pinigų sumą, jo gyvenimas dažnai apsiverčia aukštyn kojomis ir ima atrodyti, kad dabar jis gali sau leisti viską, apie ką svajojo. Laimėję didelius pinigus laimingieji pasiduoda didelių išlaidų pagundoms, pavyzdžiui, perka prabangius automobilius ar naujus ištaigingus nekilnojamojo turto objektus, planuoja įspūdingas keliones ir priima kitus, emocijomis grįstus sprendimus. Laimėjus pinigų, suprantamas noras save palepinti, tačiau persistengti su išlaidomis nerekomenduojama.

„Svarbu sulėtinti tempą ir tinkamai suplanuoti, kur verta išleisti laimėtus pinigus. Neskubėkite su dideliais pirkiniais ir investicijomis pirmosiomis dienomis ar net mėnesiais po laimėjimo“, – pataria „Luminor“ banko ekspertas.

Finansinio raštingumo svarba

Finansinis raštingumas svarbus ne tik tuo atveju, jei laimėjote milijoną. Tai kasdienė būtina praktika, kurios turėtų laikytis kiekvienas, norintis taupyti ateičiai, turėti finansinę „pagalvę“, pernelyg daug neišlaidauti pramogoms ar kitoms nebūtinoms reikmėms. Tačiau jei jums pasisekė laimėti loterijoje, finansinis raštingumas tampa kertiniu akmeniu.

Ekspertas rekomenduoja gerai apgalvoti ir susidaryti finansinį planą, orientuotą į ateitį, taip pat apsvarstyti investavimo galimybes.

„Laimėtus pinigus galima paskirstyti tokiu pat principu, kaip ir kasdienius finansus: dalį pinigų skirkite išsvajotiems pirkiniams, trečdalį atsidėkite taupymui trumpalaikiams tikslams, o likusį trečdalį – ilgalaikėms investicijoms. Jeigu galite taupymui ir investavimui skirti dar didesnę dalį pinigų – labai sveikintina. Tinkamai suplanavus savo finansus, ateityje bus galima pasilepinti naujais pirkiniais vien tik iš nuo investicijų uždirbtų palūkanų“, – sako E.Jurevičius.

Be to, praversti gali ir patikimo finansų konsultanto pagalba – jis padėtų išlaikyti šaltą protą ir pasiūlytų sprendimus, kaip iš karto neišleisti viso gauto laimėjimo ir užsitikrinti ilgalaikę finansinę gerovę bei stabilius pinigų srautus sau ir savo šeimai ateityje, pažymi E.Jurevičius. Visus patikimus finansų tarpininkus ir įstaigas šalyje prižiūri Lietuvos bankas, tad prireikus konsultacijos, Lietuvos banko internetinėje svetainėje galite pasitikrinti, ar įstaiga yra jų prižiūrima.

Nors dažnas esame pratęs dalytis gerais dalykais, tačiau banko atstovas pataria, kad nereikėtų apie didelį laimėjimą skelbtis visiems pažįstamiems, giminaičiams ir draugams, pirkti jiems brangių dovanų. Privatumas leidžia išvengti nereikalingo dėmesio, sukčių ar nemalonių tolimų pažįstamų reikalavimų – apie laimėjimą praneškite tik artimiausiems žmonėms, sako ekspertas.

„Taip pat visada pravartu atkreipti dėmesį gavus netikėtą pasiūlymą investuoti su galimybe greitai gauti didelį pelną. Tai įprastai būna susiję su itin aukšta rizika arba gali būti viena iš sukčių veikimo schemų“, – primena E.Jurevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?