Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė artimas žmogus? Galite gauti pinigų jo laidotuvėms

Netekus artimo žmogaus galite gauti laidojimo pašalpą. Ją moka miestų ir rajonų Socialinės rūpybos skyriai. Tai vienkartinė pašalpa mirusiojo laidojimui, todėl ir išmokama faktiškai laidojusiam asmeniui, paaiškina „Sodra“.
Atveriamas naujas krematoriumas Vilniuje
Krematoriumas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jos dydis – 320 eurų. Išmoka išmokama ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo kreipimosi.

Savivaldybių kontaktinę informaciją galite rasti čia.

Gautumėte ir neišmokėtas velioniui išmokas

Be to, kaip nurodo „Sodra“, jei mirusiajam buvo skirtos „Sodros“ išmokos ar kompensacijos, jos, jei dar nebuvo išmokėtos, bus išmokamos paveldėtojui. Tokiu atveju patikrinama, ar Gyventojų registre įrašyti duomenys apie pensijos gavėjo mirtį. Jeigu duomenų nėra, pensijos gavėją laidojęs asmuo kartu su prašymu turi pateikti vieną iš dokumentų:

  • medicininio mirties liudijimo originalą, jeigu asmuo mirė po 2017-01-01 ar mirties liudijimo originalą, jeigu asmuo mirė iki 2016 m. gruodžio 31 dienos;
  • užsienio valstybių institucijų išduotą mirtį patvirtinantį dokumentą, jeigu miręs pensijos gavėjas yra ne Lietuvos Respublikos pilietis ir apie jo mirtį nėra duomenų Lietuvos Respublikos gyventojų registre (nepriklausomai nuo mirties datos).

„Sodros“ aiškinimu, mirties faktą registruoti gali mirusiojo giminaičiai, kaimynai ar kiti fiziniai asmenys, taip pat sveikatos priežiūros įstaigos arba policijos pareiškimu. Jei asmuo mirė dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos, jo artimieji gali pretenduoti į atitinkamas socialinio draudimo išmokas. Mirusiojo sutuoktinis, nepilnamečiai ar neįgalūs vaikai bei įvaikiai gali kreiptis į „Sodrą“ dėl našlių ir našlaičių pensijos skyrimo.

Dokumentai, išduoti užsienio valstybių institucijų, turi būti išversti į lietuvių kalbą ir legalizuoti arba patvirtinti pažyma (Apostille).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas