Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Dičpinigaitienė: Mokėjimo paslaugų įkainiai – rinkis, ko reikia tau

Parduotuvėje rinkdamiesi, pavyzdžiui, pieną, vertiname daugelį aspektų – kiekį, kainą, riebumą, galiojimo laiką, gamintoją ir pan. Mokėjimo paslaugos jau yra tapusios kasdienio gyvenimo dalimi, tačiau jų lyginti nesame pratę – neretai tiesiog esame „prisirišę“ prie vienos finansų įstaigos.
Pinigai
Pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

Mokėjimo paslaugas Lietuvoje teikia daug finansų rinkos dalyvių – bankai, kredito unijos, elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos. Pasirinkimas platus, tačiau pernai atlikta apklausa rodo, kad tik 15 proc. respondentų per pastaruosius metus svarstė keisti banką, ir tik ketvirtadalis svarsčiusiųjų tai padarė.

Finansinį sėslumą neretai lemia ir mitai – neva, jei esi paėmęs būsto ar vartojimo paskolą, tai su banku tampi susietas iki grabo lentos. Taip tikrai nėra – net ir turėdamas paskolą, vartotojas gali keisti mokėjimo paslaugų teikėją be jokių apribojimų. Dėl to net nereikia sukti galvos – formalumais pasirūpins naujasis paslaugų teikėjas.

Svarbu įsivertinti, kokių konkrečių mokėjimo paslaugų tau reikia, ir pagal tai rinkoje pasirinkti labiausiai tinkamą mokėjimo paslaugų krepšelį. Mokėjimo paslaugų krepšelių įvairovė yra tikrai didelė, o mėnesinis abonentinis mokestis už jį dažnai gali būti mažesnis, nei mokant atskirai už sąskaitą, kortelę, pavedimus ir išsigryninimą.

Pagrindiniams mokėjimams – reguliuojamos kainos paslaugų krepšelis

Jeigu apmoki komunalines išlaidas, atlieki vieną kitą pervedimą (t. y. pakanka bazinių paslaugų), galbūt verta pasirinkti reguliuojamą pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį, kuris sudarytas atsižvelgiant į pagrindinius gyventojų poreikius.

Šio krepšelio kaina yra reguliuojama ir jį siūlo dauguma mokėjimo paslaugų teikėjų. Pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio kaina šiuo metu yra 1,47 Eur, o nepasiturintiems gyventojams – 0,73 Eur per mėnesį. Nuo 2025 m. ši kaina mažės iki 1 Eur (nepasiturintiems – 0,5 Eur) per mėnesį. Šio krepšelio kaina susieta su minimaliąja mėnesine alga ir įeinančių paslaugų apimtimi, pats įkainis keisis kas trejus metus, o ne kas metus, kaip iki šiol.

Šiuo metu pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį sudaro:

  • sąskaitos atidarymas;
  • el. bankininkystė, saugi sąskaitos valdymo ir prisijungimo prie jos priemonė (kodų generatorius, speciali programėlė ir pan.);
  • neribotas gaunamų mokėjimų eurais įskaitymas;
  • neribotas grynųjų pinigų įmokėjimas kredito įstaigos nustatytu būdu;
  • mokėjimo kortelė ir mokėjimo operacijos kortelė;
  • ne mažiau kaip 10 pervedimų eurais internetu kas mėnesį, įskaitant momentinius mokėjimus, įmokas, e. sąskaitų apmokėjimą, pervedimus įstaigos viduje ir kitiems mokėjimo paslaugų teikėjams, tiesioginio debeto operacijas;
  • grynųjų pinigų išmokėjimas – ne mažiau kaip 550 Eur per mėnesį banko bankomatų tinkle ar kredito unijos nustatytu būdu.
Šios paslaugos parinktos atliepiant pagrindinius gyventojų poreikius. Lietuvos banko atliktos gyventojų mokėjimų įpročių apklausos rodo, kad daugiau nei 80 proc. mokėjimo sąskaitą turinčių gyventojų išsigrynindavo iki 500 Eur, mažiau nei dešimtadalis nurodė, kad grynųjų pinigų iš sąskaitos dažniausiai apskritai neima. Daugiau negu 500 Eur nurodė išsigryninantys vos 8 proc. apklaustųjų. Vienas pilnametis mokėjimo sąskaitą turintis gyventojas vidutiniškai atlikdavo po 8 kredito pervedimus per mėnesį. Daugiau nei 10 pavedimų per mėnesį atlikdavo apie 15 proc. asmenų.

Mokėjimų krepšelis pagal individualius poreikius

Kiekvienas iš mūsų gali turėti skirtingų poreikių, tad gali prireikti ir paslaugų, kurios nepatenka į bazinį krepšelį. Tokiais atvejais verta įvertinti kitus mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomus mokėjimo krepšelius. Jie naudingi, kai reikia:

  • daugiau sąskaitų (pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelis užtikrina teisę į bent vieną sąskaitą banke);
  • didesnės grynųjų pinigų išmokėjimo sumos, pavyzdžiui, iki 2 000 Eur per mėnesį (tiesa, padidės ir paslaugų krepšelio kaina);
  • kredito kortelės;
  • palankesnių tarptautinių mokėjimų įkainių.

Atlikus teikėjų siūlomų krepšelių įkainių analizę, pastebėtos tokios tendencijos:

  • jaunimui ir senjorams įkainiai gali būti gerokai mažesni nei standartiniai;
  • palankiausias sąlygas gauna tie klientai, kurie į sąskaitą gauna darbo užmokestį, tačiau atsiminkite – tai negali būti prievolė.

Ką daryti:

  1. Pasižiūrėk, kiek ir už ką moki pats – prisijunk prie savo el. bankininkystės ir pasitikrink, kokį paslaugų krepšelį naudoji šiuo metu ir kiek už tai moki.
  2. Nueik į Lietuvos banko interneto svetainę ir pažiūrėk, kokius įkainius šiuo metu taiko skirtingi paslaugos teikėjai.
  3. Palygink, ar geriausias rastas pasiūlymas yra tas, kuriuo tu ir naudojiesi? O gal pastebėjai, kad moki už paslaugas, kurių tau net nereikia?
  4. Jeigu mokėjimo įkainiai tau netinka, keisk paslaugos teikėją. Spręsk pats.

Visus įkainius gali rasti ir palyginti Lietuvos banko interneto svetainėje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas