Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:57

Įvardijo amžių, nuo kurio darbdaviai kandidatą laiko per senu: riba ne ta, kurios tikėtumėtės

Nauja darbo rinkos realybė – net 40-mečiai dalies darboviečių jau nurašomi kaip neperspektyvūs. Darbo rinkos ekspertai pasidalijo, kodėl tokio amžiaus kandidatai darbdavių nepageidaujami, o kokie graibstomi labiausiai.
Darbo interviu
Gimtadienis / Shutterstock nuotr.

ISM profesorė Raimonda Alonderienė socialiniame tinkle „LinkedIn“ atskleidė girdėjusi pavyzdžių, kai 40-mečiai darbovietėse nepageidaujami.

Pavyzdžiui, atrankų organizacijos atstovas, ieškantis kandidatų į buhalterės/-io poziciją, įmonės vadovui taria: „Atsiprašome, šiuo metu turime tik vyresnės kandidatės CV, jai 38 metai...“

Kitas pavyzdys – vidutinio dydžio gamybinės įmonės personalo vadovė dalijasi „išmintimi“ su kolegomis: „Kai gaunu CV kandidato, vyresnio nei 40 metų, ištrinu neperžiūrėjusi.“

„Šios ir kitos tikros istorijos atveria įdomų paradoksą: rinkoje beveik bet kuriai pozicijai sunku surasti darbuotoją ir kartu turim prabangą nurašyti tuos, kam virš 40 metų ar net dar mažiau.

Apie daugelį priežasčių diskutavo dalyviai Amerikos verslo rūmų Lietuvoje renginyje. Tačiau mažai palietė šitokį kampą. Vyresni darbuotojai puikiai konkuruoja atrankų metu su jaunesniais kandidatais, tačiau jie turi gauti galimybę dalyvauti darbo pokalbiuose. O kas yra tie vartai, kurie praleidžia arba nepraleidžia iki pokalbio? Tai – atrankų ir personalo specialistai. Atrankų specialistai gana dažnai yra jauni, savo karjerą pradedantys žmonės.

IT įmonės „Cognizant“ HR vadovė, ISM universiteto profesorė Raimonda Alonderienė
IT įmonės „Cognizant“ HR vadovė, ISM universiteto profesorė Raimonda Alonderienė

Jei paklausite mažo vaiko (gal net atsiminsite save), kas jam yra senas žmogus, nenustebsiu, jei pasakys, kad tas, kuriam koks 30 ar 40 metų. Tad nieko keisto, kad 20-mečiui atrankų specialistui 40-metis atrodo senukas. Liūdna tik, kad tam „senukui“ uždaromi vartai“, – „LinkedIn“ rašė ji, kviesdama padiskutuoti, kokio amžiaus darbuotojas ar kandidatas jau būtų vadinamas vyresniu.

20-mečiui atrankų specialistui 40-metis atrodo senukas.

15min pasidomėjo, nuo kokio amžiaus darbuotojas šiandien vertinamas kaip nebeperspektyvūs. Pasirodo, kad nauja darbo rinkos realybė – dažniausiai rinktis kandidatus, neperkopiančios tam tikros amžiaus ribos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas