Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neapibrėžtumas veikia degalų kainas: benzinas – 1,9 euro už litrą, dyzelinas – 2 eurai

Pastarosiomis dienomis degalų kainos švieslentėse stebina ne vieną. Pavyzdžiui, litras A95 markės benzino kainuoja 1,9 euro, o degalai su priedais – bene 2 eurus. Dyzelino kainos kai kuriuose miestuose jau viršijo 2 eurus. Ekspertų teigimu, tokia situacija susidarė dėl neapibrėžtumo rinkoje, tačiau po poros savaičių turėtų normalizuotis.
„Circle K“ degalinė
Degalų kainos Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jei pastarosiomis dienomis dirbote iš namų ir neteko užsukti į degalinę, tai atvažiavus į ją galėtų ištikti nemenkas šokas. O ir kainos kyla, panašu, ne dienomis, o valandomis. Ir tai, šįkart, nėra juokais ištarta frazė.

Pavyzdžiui, degalukainos.lt duomenimis, pigiausiomis laikytose „Jozitos“ degalinėse litras A95 markės benzino trečiadienį kainavo 1,85 euro. „Cirkle K“ nurodo, kad Tauragėje dar galima įsipilti degalų už 1,89 euro, o Šiauliuose, portalo kuro-kainos.lt duomenimis, šios rūšies kuras kainuoja 1,98 euro.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje

Dyzelinas taip pat šoktelėjo iki nematytų aukštumų, „Jozitoje“ jis kainuoja 2,05 euro už litrą, „Cirkle K“ nurodo, kad toje pačioje degalinėje Tauragėje dar galima rasti šių degalų už 1,98 euro už litrą.

Dėl staigiai pašokusių kainų gyventojai feisbuke dalijasi, kur yra pigiausi degalai, bei stebisi, kad per kelias valandas jo kainos pakyla 10 centų.

Trečiadienio pavakare Vilniaus Pilaitės rajone prie „Neste“ degalinės fiksuotos eilės. A95 benzinas čia kainavo 1,85 euro, o dyzelinas – 1,9 euro.

15min skaitytojo nuotr./Eilės prie degalinės Vilniuje
15min skaitytojo nuotr./Eilės prie degalinės Vilniuje

T.Povilauskas: tai kaina, kurią mes mokame

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tvirtina, kad degalų kainų šuoliais nereikia stebėtis, mat karą Ukrainoje pradėjo šalis, kuri yra naftos eksportuotojų trejetuke. Tačiau, kiek kainos dar galėtų kilti, jis nenorėjo spekuliuoti.

„Kalbant apie naftos kainą, prisiminkime, kad 2008 metais „Brent“ rūšis buvo pasiekusi 145 JAV dolerius už barelį, bet tai buvo prieš 14 metų. Pridėjus infliaciją, tas lygis būtų apie 190 JAV dolerių už barelį“, – kalbėjo jis.

SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas
SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas

Tačiau T.Povilauskas pabrėžia, kad dabar yra daug emocijų, spekuliacijų ir neapibrėžtumų, todėl nereikia matyti, kad kainos tik kils ir tai bus nauja realybė.

„Taip, trumpu laikotarpiu pasieks 2 eurus ir daugiau, bet tai yra kaina, kurią mokame už tai, kad Rusija pradėjo karą“, – tvirtino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje

Šią savaitę viena po kitos bendrovės ir šalys praneša atsisakančios rusiškos naftos ir gamtinių dujų. Pastarųjų dienų kainų kilimas, T.Povilausko nuomone, yra susijęs ir su šiais pranešimais.

„Kai tarptautiniai žaidėjai nebenori pirkti iš Rusijos, prasideda medžioklė, iš kur gauti ir matome rinkos dėsnius. Kai trumpu laikotarpiu neturi iš kur gauti, kainos kyla. Bet pasiruoškime svyravimams kelias savaites, paskui atsiras tiekėjai, padidins gavybą kitos šalys. Yra tų sprendimo būdų. Supraskime, dabar kasdien nulūžta tiekimas ir reikia laiko, kol visa tai susibalansuos, kiek tai įmanoma karo kontekste“, – aiškino jis.

Energetikos milžinė „Shell“ pranešė, kad nebepirks Rusijos naftos ir gamtinių dujų, nutrauks degalinių, aviacinių degalų tiekimo bei kitą verslą, pasitrauks iš projektų šioje šalyje. JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paskelbė draudimą naftos importui iš Rusijos. Jungtinė Karalystė antradienį pareiškė, kad iki šių metų pabaigos laipsniškai nutrauks rusiškos naftos importą. O Europos Sąjunga (ES) norėtų smarkiai sumažinti Rusijos dujų importą jau šiais metais.

Ž.Mauricas: kaina „užbėgant įvykiams už akių“

Tuo tarpu „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas įsitikinęs, kad dabartiniai skaičiai degalinių švieslentėse yra šiek tiek didesni nei turėtų būti „užbėgant įvykiams už akių“.

„Naftos kaina tiek nepakilo. Naftos kaina nuo vasario pabaigos išaugo 24 euro centais, todėl kuro kaina turėtų būti apie 1,75 euro. Jeigu ji yra gerokai didesnė, tai reiškia, kad tam tikra prasme bandoma užbėgti įvykiams už akių, kas yra pakankamai dažnas reiškinys. Kuo yra didesnis neapibrėžtumas, tuo kaina yra didesnė galutiniam vartotojui“, – tvirtino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Ž.Mauricas mano, kad artimiausiomis savaitėmis, gal per mėnesį, turėtų pasaulis sulaukti žinių apie pasiūlos didinimą, todėl vien tokia žinia apramintų rinkas. Be to, ekonomistas tiki, kad turėtų kristi ir naftos paklausa Europoje.

„Kai kuriose Europos šalyse degalų kainos viršija 2 eurus, JAV jautriau reaguoja į kainų svyravimus“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Degalų kainos Vilniuje

Aukščiausias lygis per 14 metų

15min primena, kad „Brent“ naftos kainos sekmadienį pakilo iki aukščiausio lygio per beveik 14 metų – 140 JAV dolerių už barelį, prekybininkams nerimaujant dėl ​​Rusijos invazijos į Ukrainą padarinių.

Gegužės mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina pirmadienį, netrukus po to, kai 01.00 val. Lietuvos laiku prasidėjo elektroninė prekyba, pasiekė 139,13 JAV dolerio už barelį – nuo 2008 metų neregėtų aukštumų.

Po valandos kainos šiek tiek smuktelėjo.

2008 metų liepą „Brent“ naftos kaina pasiekė rekordinį 147,50 JAV dolerio už barelį lygį.

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį kreipėsi į didžiuosius Lietuvos degalinių operatorius dėl su Rusijos invazijos į Ukrainą pradžia sutapusio degalų kainų padidėjimo. Pasak ministerijos, nuo vasario 24 dienos kai kuriose šalies degalinėse kuro kaina pakilo beveik dešimtadaliu, nors objektyvių priežasčių tokiam augimui nebuvo.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Emilis Cicėnas teigė, jog degalinių marža sudaro mažiau nei 1 proc. degalų kainos, o kuro brangimą lemia dėl karo Ukrainoje sparčiai auganti pasaulinė žaliavinės naftos kaina.

PLAČIAU SKAITYKITE: Valdžiai susirūpinus degalų kainomis, verslas rodo į globalias tendencijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas