Apie galimą šokolado trūkumą kalba du dideli jo gamintojai – „Mars“ ir „Barry Callebaut“. Ir jų teiginius galima paremti statistika.
Šokolado deficitas jau tampa norma – ūkininkai išaugina mažiau kakavos pupelių, nei jų reikia šokoladą mėgstančiam pasauliui. Deficitas, manoma, augs. Pernai pasaulyje buvo suvalgyta apie 70 tūkst. tonų daugiau kakavos pupelių, nei buvo užauginta. Du dideli šokolado gamintojai įspėja, kad iki 2020 metų deficitas gali išaugti iki milijono tonų, o iki 2030 metų – iki 2 mln. tonų.
Deficitas auga dėl pasiūlos problemos. Sausi orai Vakarų Afrikoje, ypač Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje, kur užauginama apie 70 proc. pasaulio kakavos pupelių, smarkiai sumažino pupelių pasiūlą. Bjauri grybelinė liga taip pat nepadeda. Tarptautinė kakavos organizacija prognozuoja, kad grybelis išnaikino 30–40 proc. pasaulinės kakavos produkcijos. Dėl to kakavos auginimas yra sudėtingas verslas ir ūkininkai kakavą iškeitė į kitų, pelningesnių, kultūrų auginimą.
O pasaulis šokoladui turi nepasotinamą apetitą. Didžiausią nerimą kelia paklausa Kinijoje, kur kasmet šokolado suvartojama vis daugiau, nors Kinijoje vienas gyventojais suvartoja vos 5 proc. šokolado kiekio, kurį suvartoja Vakarų Europos gyventojas.
Vis auga ir tamsiojo šokolado populiarumas. Jame kakavos yra kur kas daugiau nei tradiciniame šokolade.
Dėl šių priežasčių kakavos kainos nuo 2012 metų jau augo apie 60 proc.