Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 08 /13:24

Nobelio ekonomikos premija – už klimato kaitos tyrinėjimus

Nobelio premijos nominacija už nuopelnus ekonomikos mokslui atiteko Jeilio ekonomikos profesoriui Williamui Nordhausui ir Čikagos universiteto ekonomistui, dirbančiam Pasaulio banke, Paului Romeriui už darbus klimato kaitos ir inovacijų srityje.
Fieldso matematikos medalis
Fieldso matematikos medalis / „Scanpix“/AP nuotr.

W.Nordhausas ir P.Romeris apdovanoti už sukurtus metodus, kurie skirti spręsti vienai iš didžiausių šių laikų problemų – kaip užtikrinti ilgalaikį tvarų augimą globalioje ekonomikoje ir pasaulio gyventojų gerovę.

Paulas Romeris
Paulas Romeris

W.Nordhausas modeliavimu įrodė, kad politikai nesugeba pamatuoti tikrojo klimato pokyčių poveikio, rašo „theguardian.com“.

Jam įteiktame apdovanojime įrašyta „už klimato kaitos integravimą į ilgalaikę makroekonominę analizę“. O P.Romeris įvertintas už „technologinių inovacijų integravimą į ilgalaikę makroekonominę analizę“.

Ekonomika savo esme nagrinėja ribotų išteklių vadybą. Aplinka padiktuoja pagrindinius ekonominio augimo apribojimus ir žinios nulemia, kaip gerai su tais apribojimais žmonija susitvarko. Apdovanoti ekonomistai praplėtė analizės galimybes pasiūlydami modelius, paaiškinančius, kaip rinkos ekonomika sąveikauja su gamta, aplinka ir žiniomis.

62 metų P.Romeris pademonstravo, kaip žinios gali veikti lyg ilgalaikio ekonomikos augimo variklis. Anksčiau ekonomikos augimo varikliu buvo vadinamos technologinės inovacijos, tačiau P.Romerio ekonominiai tyrimai aiškina, kaip ekonominiai sprendimai ir rinkos sąlygos nulemia naujų technologijų kūrimą. P.Romeris išsprendė problemą pademonstruodamas, kaip ekonominės jėgos lemia įmonių nusiteikimą kurti naujas idėjas ir inovacijas.

77-erių metų W.Nordhauso atradimai susiję su gamtos ir visuomenės sąveika. Jis prie šio klausimo dirba nuo 1970 m. – mokslininkai nuo tada vis labiau sunerimę dėl iškastinio kuro poveikio šiltėjančiam klimatui. 1990-aisiais W.Nordhausas pirmasis sukūrė integruotą vertinimų modelį, kuris apibūdina pasaulines sąsajas tarp ekonomikos ir klimato: jo modelis įtraukia teorijas ir fizikos, chemijos, ekonomikos empirinių tyrimų rezultatus. Dabar modelis naudojamas simuliuojant, kaip galėtų ekonomika ir klimatas plėtotis kartu, aiškinantis, kokį poveikį galėtų daryti klimato politikos intervencijos, pavyzdžiui, išmetamos anglies mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas