Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norvegijos ekonomikos augimas antrąjį ketvirtį paspartėjo

Norvegijos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, padidėjo 1,4 proc. ir prieaugis buvo gerokai didesnis negu pirmąjį ketvirtį, kuomet, patikslintais skaičiavimais, siekė 0,3 proc., parodė šalies statistikos tarnybos ketvirtadienį paskelbti duomenys.
Ints Kalnins / REUTERS
Ints Kalnins / REUTERS

Ketvirčio prieaugis buvo antras pagal dydį per beveik dvejus metus ir jį visų pirma paskatino namų ūkių vartojimo bei investicijų į ilgalaikį turtą atsigavimas, rašo portalas „Trading Economics“.

Namų ūkių vartojimas, pirmąjį ketvirtį smukęs 0,7 proc., antrąjį ketvirtį padidėjo 1,5 proc., o investicijos į ilgalaikį turtą po pirmąjį ketvirtį fiksuoto 7,6 proc. nuosmukio atsitiesė ir antrąjį ketvirtį padidėjo 5,1 procento.

Antrąjį ketvirtį paspartėjo valdžios sektoriaus išlaidų augimas (nuo 0,3 proc. pirmąjį ketvirtį iki 0,7 proc.), taip pat augimas su nafta susijusios veiklos ir jūrų transporto sektoriuje (nuo 0,9 iki 5,6 proc.).

Teigiamos įtakos BVP augimui turėjo ir grynoji prekyba, nes eksportas, pirmąjį ketvirtį smukęs 1,4 proc., antrąjį ketvirtį padidėjo 5,6 proc., o importas po pirmąjį ketvirtį fiksuoto 0,4 proc. nuosmukio balandžio–birželio mėnesiais išaugo 3,1 procento.

Palyginti su 2023 metų antruoju ketvirčiu, Norvegijos BVP šių metų antrąjį ketvirtį padidėjo 4,2 proc. ir prieaugis buvo didžiausias nuo 2022 metų antrojo ketvirčio. Pirmąjį ketvirtį šalies BVP smuko ir metinis nuosmukis siekė 0,9 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai