Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo infliacijos iki investicijų: kaip Rusijos karas prieš Ukrainą paveiktų Lietuvos ūkį

Jei Rusija pradėtų karą prieš Ukrainą, tai reikštų ne tik didelio masto poveikį šioms dviem valstybėms, bet ir aplinkinėms šalims, įskaitant Lietuvą. Ekspertai vardija, kad tai paskatintų dar drastiškesnį energijos išteklių kainų augimą bei infliaciją, priverstų potencialius investuotojus atsargiau žvelgti į šį regioną bei galėtų sulėtinti ekonomikos augimą.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

Nors kol kas situacija neapibrėžta ir scenarijų, kaip toliau gali klostytis Ukrainos konfliktas, yra įvairių, ekspertai sutinka, kad tai pirmiausia pajustume per dujų ir naftos kainas, o tai nuvilnytų ir per visas kitas prekių ir paslaugų kainas.

15min paklausė ekspertų, kaip konfliktas tarp Ukrainos ir Rusijos atsispindėtų gyventojų piniginėse.

1. Dujų, naftos brangimas

Ekspertai pirmiausia įvardija, kad galimas karinis konfliktas dar labiau padidintų jau ir taip aukštas dujų ir naftos kainas, nes Rusija šiose rinkose vaidina itin svarbų vaidmenį.

Pasak turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausiosios ekonomistės Indrės Genytės-Pikčienės, energetinių išteklių rinkose yra išsibalansavusios, tad į įvairias įtampas yra stipriai reaguojama.

„Matome, kad dėl pernykštės ilgos žiemos ir nepakankama sparta užpildytų Europos dujų rezervuarų, ruošiantis naujam šildymo sezonui, turime tokią situaciją, kad dujų kainos yra kartais didesnės negu esame pripratę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas