2022 10 16

Nuo išlaidų sekimo iki gudrybių apsiperkant: ekspertės pataria, kaip pakoreguoti savo asmeninį biudžetą

Infliacijai nemažinant savo apsukų, vis aktualesnis tampa taupymo klausimas – kaip pakeisti savo finansinius įpročius kasdieninėse situacijose, kad pavyktų sutaupyti? 15min kalbintos ekspertės sako, kad dabartinėje aplinkoje reikėtų vengti impulsyvių pirkinių, išsiugdyti įprotį sekti savo išlaidas bei pagalvoti apie papildomą darbą.
Infliacija
Infliacija / 123RF.com nuotr.

Statistiniai duomenys rodo, kad infliacija vis dar yra kaip reikiant įsisukusi – rugsėjo metinis kainų augimas sudarė 24,1 proc. Kai kasdienio vartojimo prekės ir įprastos paslaugos „suvalgo“ vis daugiau pajamų, dažnesnis tampa klausimas – kaip elgtis, kad pavyktų sutaupyti?

15min pateikia 7 patarimus, kuriais pasidalijo asmeninių finansų valdymo ekspertės.

1. Planuokite savo pirkinius

Grįžę namo suprantate, kad prisipirkote krūvą nereikalingų pirkinių? „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė Justina Bagdanavičiūtė sako, kad apsipirkimo planavimas yra pagrindinis raktažodis, jog iš parduotuvės išeitumėte tik su tais produktais, kurių tikrai reikia, o pinigų netektų išleisti reklaminiams, akciniams ar emocijomis pagrįstiems produktams.

„Swedbank“ nuotr./Justina Bagdanavičiūtė
„Swedbank“ nuotr./Justina Bagdanavičiūtė

„Be abejonės, pirmiausiai reikėtų apžiūrėti turimus resursus šaldytuve, šaldiklyje, spintelėse, susidaryti produktų sąrašą, ką reikia įsigyti ir jo laikyti“, – 15min sakė J.Bagdanavičiūtė.

Ekspertė siūlė kritiškai vertinti įvairias akcijas, pasiūlymus, nes kai kurie iš jų tėra marketingo strategija.

„Verčiau atkreipti dėmesį į kilogramo kainą, nes galbūt su nuolaida produktas yra brangesnis nei kitas iš tos pačios kategorijos. Be abejo, turėtume įvertinti ir savo laiko, galbūt kuro resursus, jei vaikomės skirtingų nuolaidų pasiūlymų skirtingose parduotuvėse“, – kalbėjo ekspertė.

Visgi ekspertė sutiko, kad jei produktas perkamas dažnai, jo kainą žinote, nepasinaudoti siūloma nuolaida taip pat būtų neprotinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito