Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 19

Susiduriate su sunkumais? Jums priklauso pagalba – nuo pašalpų iki paramos moksleiviams

Pastaruoju metu gyventojai susiduria su nemažai iššūkių – išaugo maisto kainos, pabrango elektra, o atkeliaujančios sąskaitos už šildymą iš dalies žmonių taip pat pareikalaus nemažos dalies pajamų. 15min apžvelgia, kokia pinigine ir kitokia parama galite pasinaudoti, jei šiuo metu susiduriate su sunkumais.
Pirkiniai
Pirkiniai / Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr.

Patiriantiems sunkumų valstybė užtikrina socialinę paramą, moka pašalpas pradėjus dirbti, suteikia kompensacijas už šildymą ir karštą bei geriamąjį vandenį. Taip pat tokiais atvejais galima gauti papildomą išmoką prie vaiko pinigų, suteikiamas nemokamas maitinimas moksleiviams ir parama mokinio reikmenims.

Žemiau galite rasti daugiau informacijos apie kiekvieną iš šios paramos rūšių.

Socialinė pašalpa

Socialinę pašalpą gali gauti žmonės, kurių pajamos per mėnesį nuo 2022 m. birželio 1 d. neviršija 161,7 euro. Į šią sumą neįskaičiuojami vaiko pinigai, dalis atlyginimo, nedarbo socialinio draudimo išmokos (priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus – nuo 20 proc. iki 40 proc.).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai

Kokie paramos dydžiai?

Socialinės pašalpos dydžiai, kai žmogus gyvena vienas:

  • Kai pašalpa mokama ne ilgiau kaip 6 mėnesius, jos dydis yra skirtumas tarp 1,4 valstybės remiamo pajamų dydžio (VRP, 205,8 eurų) ir vidutinių pajamų per mėnesį;
  • Kai pašalpa mokama nuo 6 iki 12 mėnesių, jos dydis yra skirtumas tarp 1,2 VRP dydžio (176,4 eurų) ir vidutinių pajamų per mėnesį;
  • Kai pašalpa mokama ilgiau kaip 12 mėnesių, jos dydis yra skirtumas tarp 1,1 VRP dydžio (161,7 eurų) ir vidutinių pajamų per mėnesį.

Iki 2024 m. balandžio 30 d. galioja nuostata, kad nevertinamas nuosavybės teise turimas turtas, nustatant teisę į piniginę paramą.

Socialinės pašalpos dydis šeimai, turinčiai teisę ją gauti, sudaro:

  • pirmam šeimos nariui – sudaro skirtumą tarp 1,1 VRP dydžio ir vidutinių pajamų vienam šeimos nariui per mėnesį – 161,7 eurų;
  • antram šeimos nariui – 90 proc. skirtumo tarp 1,1 VRP dydžio ir vidutinių pajamų vienam šeimos nariui per mėnesį – 145,53 eurų;
  • trečiam ir kitiems šeimos nariams – 70 proc. skirtumo tarp 1,1 VRP dydžio ir vidutinių pajamų vienam šeimos nariui per mėnesį – 113,19 eurų.

Konkretų socialinės pašalpos dydį lemia besikreipiančio asmens šeimos sudėtis, vaikų skaičius, darbo užmokesčio dydis, jeigu dirbama ir kt.

Dėl paramos kreiptis reikėtų į į gyvenamosios vietos savivaldybę arba el. būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą spis.lt.

Socialinė pašalpa pradėjus dirbti

Jei žmogus gavo socialinę pašalpą, įsidarbinęs jis gali gauti papildomą socialinę pašalpą.

3 pirmus mėnesius ji sieks 100 proc. buvusios socialinės pašalpos, mokėtos per praėjusius 6 mėnesius iki įdarbinimo, 4–6 mėnesį – 80 proc., o likusius 6 mėnesius – 50 proc. Iš viso socialinė pašalpa įsidarbinus mokama 12 mėnesių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darbas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darbas

Norint gauti šią pašalpą iki įsidarbinimo žmogus turi būti registruotas Užimtumo tarnyboje ne trumpiau kaip 6 mėnesius, jam mokamas ne mažesnis nei minimalus atlyginimas arba minimalus valandinis atlygis.

Prašymus dėl šios paramos priima gyvenamosios vietos savivaldybei arba juos galima pateikti spis.lt sistemoje.

Kompensacija už būsto šildymą

Nepasiturintiems gyventojams kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp bendrų šeimos arba asmens vidutinių pajamų per mėnesį ir 2 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių (294 eurų) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (441 eurų) vienam gyvenančiam asmeniui.

Tai reiškia, kad, apskaičiuojant būsto šildymo išlaidų kompensaciją, iš gaunamų pajamų „į rankas“ per mėnesį šeimai atimamas VRP dydis, padaugintas iš šeimos narių skaičiaus – po 2 VRP dydžius kiekvienam šeimos nariui, t. y. po 294 eurų, o iš vieno gyvenančio asmens gaunamų pajamų per mėnesį atimama 3 VRP dydžiai, t. y. 441 eurų.

123RF.com nuotr./Šildytuvas
123RF.com nuotr./Šildytuvas

Apskaičiuojant vidutines pajamas neįskaitomi vaiko pinigai, dalis atlyginimo, nedarbo socialinio draudimo išmokos (priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus – nuo 20 iki 40 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas