Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuomą atpigino spekuliantai ir naujakuriai

Didmiesčių gyventojams tapo paprasčiau rasti laikiną stogą virš galvos, o išsinuomoti jį jau kainuoja gerokai pigiau nei anksčiau. Nuomojami butai ne tik atpigo, bet išaugo ir jų pasiūla. Itin padaugėjo nebrangiai nuomojamų naujos statybos butų.
Butai
Butai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Spekuliantas Kaina

Šiuo metu būsto nuomos pasiūla yra didesnė nei paklausa, o kainos yra žemesnės, nei buvo šių metų pradžioje, ir manoma, kad artimiausiu metu jos turėtų dar kristi.

Pasak nekilnojamojo turto (NT) specialistų, spekuliantai, prisipirkę naujos statybos butų, nebegali jų parduoti, todėl yra priversti išnuomoti, kad galėtų padengti paskolas bankui.

Taip pat daugėja žmonių, neišgalinčių susimokėti būsto paskolų. Jie išnuomoja už kreditus įsigytus butus arba kambarius juose, o patys išsikelia pagyventi pas artimuosius. Nemaža dalis žmonių už nuomą gautas lėšas atiduoda bankams ir taip sumažina savo paskolos krūvį.

Atsiradus didesnei nuomojamojo ploto pasiūlai, nuomininkai jau gali lengviau atsikvėpti. Prireikia mažiau pastangų ieškant būsto. Be to, pajudėjo tie, kurie iki šiol už nuomą mokėjo labai brangiai, – žmonės nutraukia sutartis ir išsikelia į kitus būstus, išnuomojamus gerokai pigiau.

Sostinėje studijuojanti Laura Norkutė LŽ teigė, kad dairosi pigesnio varianto, nes šiuo metu trise nuomojasi nedidelį senos statybos 2 kambarių butuką, kurio nuomos kaina – tūkstantis litų be komunalinių paslaugų. „Dabar pažiūrėjus skelbimus matyti, kad už panašią kainą galima išsinuomoti naujos statybos butą su baldais ir visa reikalinga buitine technika – to labai pasigendame dabartiniame bute. Kol kas neskubame keisti buto, nes tikimės, kad nuomos kainos dar labiau kris. Turiu keletą draugų, kurie šiais metais baigė studijas ir nuomojosi butus Vilniuje, tačiau praradę darbą nebesukrapštė tiek pinigų nuomai, o jų tėvai neparėmė, nes vos galą su galu suduria. Kadangi darbo susirasti jiems nepavyko, teko grįžti atgal į kaimą pas tėvus. Manome, kad tokių netrukus atsiras daug daugiau, todėl padidės nuomos pasiūla ir sumažės kainos“, – dėstė studentė.

Grįžta sezoniškumas

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada LŽ pasakojo, kad pastaraisiais mėnesiais pastebimas įprastas sezoniškumas, koks visuomet būdavo, išskyrus pastaruosius 3-4 metus, kai sezoniškumas buvo apskritai išnykęs. „Paprastai nuomos rinkos lėtėjimas intensyviausiai jaučiamas gruodžio, sausio ir liepos mėnesiais, kai žmonės labiau galvoja apie atostogas, o ne apie nekilnojamąjį turtą. Kai buvo NT bumas, žmonės imdavo atostogas, kad galėtų susitvarkyti NT reikalus, tačiau dabar vėl grįžta sezoniškumas“, – aiškino jis.

M.Čiulada patikino, kad gerokai padidėjo nuomojamų butų pasiūla, nes padaugėjo žmonių, negalinčių parduoti savo būsto. Jis teigė, kad galimi NT pirkėjai, kurie turi lėšų ar galimybių gauti būsto paskolą, nori išlaukti dar didesnio kainų kritimo ir todėl nusprendžia dar kurį laiką nuomotis butą.

„Šiuo metu nuomojamų butų yra daugiau nei norinčiųjų išsinuomoti. Mano manymu, taip yra todėl, kad dabar ne sezono laikotarpis ir dauguma žmonių jau apsirūpinę gyvenamąja vieta. Rudenį nuomos kainos buvo šiek tiek padidėjusios, tačiau dabar jos sumažėjo apie 10 proc. ir yra tokios, kokios buvo vasaros pradžioje“, – kalbėjo jis.

Prognozuoja didesnį kainų kritimą

UAB „Diginet LT“ direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė LŽ sakė, kad šiuo metu viename didžiausių skelbimų portalų yra daugiau nei 6000 pasiūlymų. Praėjusių metų gruodžio mėnesį ten buvo 804 skelbimai.

„Tačiau vien remiantis šiais duomenimis negalima teigti, jog nuomojamų butų padaugėjo 8 kartus. Per metus tame portale esančių visų skelbimų skaičius padidėjo tris kartus, taigi konkrečiai nuomojamų butų skelbimų skaičiaus didėjimas yra šiek tiek mažesnis, nei atrodo“, – aiškino ji.

„Diginet LT“ duomenimis, palyginti su ankstesniais metais, Vilniaus mieste nuomos kaina yra sumažėjusi. Šiuo metu gyvenamojo būsto nuomos kvadratinis metras vidutiniškai kainuoja apie 21 litą, kai dar šių metų birželio mėnesį siekė 36 litus, rugsėjį – 24 litus. Kaune gyvenamojo būsto nuomos kainos sumažėjo dar daugiau. „Nors Kaune nuomos kainos yra žemesnės nei Vilniuje, tačiau jų kritimas yra didesnis. Būstas yra išnuomojamas vidutiniškai po 19 litų už kvadratinį metrą, o birželio mėnesį nuoma kainavo 25 litus, rugsėjį – 21 litą. Kaip matyti, per pusmetį nuoma Kaune sumažėjo apie 6 litus už kvadratą“, – sakė V.Steponavičiūtė.

Pašnekovės teigimu, nemažai nuomos kainos nukrito ir Klaipėdoje. „Dabar čia kvadratinis metras nuomos kainuoja vidutiniškai 20 litų, o šiais metais iki spalio mėnesio siekė 25 litus už kvadratą. Pastebimas nuomos kainų kreivės kritimas ir atrodo, kad artimiausiu metu jos gali dar labiau kristi“, – sakė V.Steponavičiūtė.

Nersim į tamsą

Paklausiausio nekilnojamojo turto nuomos kainos, pasak M.Čiulados, siekia apie 2 tūkst. litų per mėnesį be patarnavimų dalies. „Suprantama, kad patys populiariausi butai yra pigiausi – jų kaina siekia iki 1 tūkst. litų. Tačiau tai labai specifinė rinka – veikiama be sutarčių, pajamų nemato Mokesčių inspekcija, t. y. kokia nors močiutė nuomoja kambarį studentui, o apie nuomos pinigus niekas nieko nežino. Kai verslo liudijimai kainavo pigiau, daug daugiau žmonių mieliau juos pirkdavo ir stengdavosi legaliai nuomoti būstus. Jiems pabrangus, padaugėjo nelegalų, o jei valdžia liudijimus panaikins, tai daugelis grįš į juodąją rinką ir slėps mokesčius. Be to, nuo nemalonių netikėtumų ar turtinės žalos neapsaugotas nei nuomotojas, nei nuomininkas. Kitaip tariant, nersim į tamsą“, – apibendrino prastėjančią padėtį M.Čiulada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas