Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O.Deripaska: Rusija įrodė, kad yra atspari Vakarų sankcijoms

Rusijai pavyko atlaikyti Vakarų sankcijas dėl invazijos į Ukrainą, leidiniui „Financial Times“ pareiškė Rusijos oligarchas Olegas Deripaska, pripažindamas, kad stebisi šalies atsparumu vykstant karui, kuris, kaip O.Deripaska manė anksčiau, sužlugdys Kremlių.
Olegas Deripaska / Scanpix nuotr.
Olegas Deripaska / Scanpix nuotr.

Vienas turtingiausių Rusijos žmonių O.Deripaska leidiniui „Financial Times“ sakė, kad Maskva dėjo pastangas izoliuoti savo ekonomiką, užmegzdama naujus prekybos ryšius su pasaulio pietų šalimis ir didindama investicijas į vidaus gamybą.

Tuo tarpu privatusis sektorius pasirodė esąs stipresnis, nei jis tikėjosi vos prieš kelis mėnesius. „Buvau nustebęs, kad privatus verslas bus toks lankstus. Buvau daugiau ar mažiau įsitikinęs, kad žlugs iki 30 proc. ekonomikos, tačiau skaičiai gerokai mažesni“, – sakė O.Deripaska.

„Taip, yra karo išlaidų ir visokių subsidijų bei vyriausybės paramos, bet vis dėlto tai stebėtinai nedidelis sulėtėjimas [...] Privati ekonomika rado būdą, kaip veikti, ir veikia sėkmingai“, – pridūrė jis.

Kaip rašo „Financial Times“, Rusija smarkiai nukentėjo po plataus masto invazijos į Ukrainą, tačiau nuo to laiko jai pavyko išvengti G7 šalių bloko sankcijų, taikomų didžiajai daliai jos naftos eksporto.

Rusijos nacionalinė statistikos tarnyba „Rosstat“ pranešė, kad per pirmąjį šių metų pusmetį šalies sukurtas bendrasis vidaus produktas (BVP) augo 1,6 proc.

Rusijos centrinio banko skelbtomis prognozėmis, 2023-aisiais ekonomika augs 1,5-2,5 procento.

O.Deripaska, pirmaujančios aliuminio gamintojos „Rusal“ ir jos patronuojančios energetikos bendrovės „En+“ įkūrėjas, buvo vienas iš nedaugelio oligarchų, kurie pirmaisiais invazijos mėnesiais kritikavo invaziją, nors ir atsargiai. Tačiau, nors jis teigė, kad nemato „jokios vertės“ šiame konflikte, pastaruoju metu, didėjant spaudimui oligarchams mokėti didesnius mokesčius, o kai kuriais atvejais – atiduoti savo turtą valstybei, jis sušvelnino savo antikarinius pareiškimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas