Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Orlen“ tikisi PGNiG ir „Lotos“ įsigijimą užbaigti 2021 metų pirmoje pusėje

Didžiausias Lenkijos naftos koncernas „Orlen“, Lietuvoje valdantis naftos perdirbimo bendrovę „Orlen Lietuva“, tikisi Lenkijos valstybei priklausančių naftos ir dujų bendrovių PGNiG ir „Grupa Lotos“ akcijų įsigijimo sandorius užbaigti 2021 metų pirmąjį pusmetį, rašoma tarptautinės reitingų agentūros „Moody's“ paskelbtoje ataskaitoje.
„Orlen“
„Orlen“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos valstybė, pasak agentūros, šiuo metu valdo 71,88 proc. PGNiG akcijų ir 53,2 proc. „Grupa Lotos“ akcijų.

Lenkijos valstybei taip pat priklauso 27,5 proc. „Orlen“ akcijų.

„Moody's“ mano, jog, atsižvelgiant į strateginę susijungusiosios bendrovės reikšmę, Lenkijos valstybė ateityje padidins valdomą „Orlen“ akcijų paketą.

„Orlen“ su Lenkijos valstybės iždu šią savaitę pasirašė ketinimų protokolą dėl naftos ir dujų koncerno PGNiG akcijų paketo įsigijimo. „Orlen“ taip pat pranešė gavusi Europos Komisijos leidimą įsigyti „Grupa Lotos“.

„Lenkijoje kuriame galingą ... energetikos koncerną. Bendrovių konsolidacija yra mūsų atsakas į aplinką, kuri tampa vis sudėtingesnė. Reikia kurti stambias organizacijas, kurios, sujungusios savo investicijų biudžetą, galės įgyvendinti drąsius ir ambicingus projektus“, – pareiškė Lenkijos valstybės turto ministras Jacekas Sasinas.

Gegužę „Orlen“ taip pat tapo Lenkijos energetikos bendrovės „Energa“ savininke.

Skaičiuojama, jog, integravus „Orlen“, „Energa Group“, „Lotos“ ir PGNiG turtą, susijungusiosios bendrovės metinės įplaukos sudarys apie 200 mlrd. zlotų (apie 44,7 mlrd. eurų), o pagrindinių segmentų EBITDA sieks maždaug 20 mlrd. zlotų per metus.

Didžiąją dalį veiklos pelno, kaip ir anksčiau, užtikrins pagrindiniai „Orlen“ verslo segmentai – naftos perdirbimas ir naftos chemija.

Vykdant naujas investicijas, planuojama iki 2030 metų dukart padidinti veiklos rezultatus.

Pagal ketinimų protokolą, sandorio modelį ir jo įgyvendinimo tvarkaraštį parengs specialioji darbo grupė, kurią sudarys susitarimo šalių atstovai.

Rengiantis sandoriui, bus atliktas PGNiG turto, įskaitant Lenkijos valstybės valdomą akcijų paketą, vertinimas. Sandoriui reikės atitinkamų konkurencijos institucijų leidimo.

Ketinimų protokolą dėl „Grupa Lotos“ įsigijimo „Orlen“ su Lenkijos valdžia pasirašė 2018 metų vasarį, o 2019 metų liepos pradžioje koncernas paprašė Europos Komisijos leidimo šiam sandoriui.

„Orlen“ planavo per pirmąjį sandorio įgyvendinimo etapą iš Lenkijos finansų ministerijos įsigyti 32,99 proc. „Grupa Lotos“ akcijų, o po to paskelbti viešąjį siūlymą supirkti likusius 66 proc. akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas