Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Orus darbas – daugiau nei atlyginimas: primena darbdavių pareigas darbuotojams

Spalio 7 d. minima Pasaulinė diena už orų darbą skatina dar kartą susimąstyti apie darbo aplinkos orumą ir jo svarbą tiek darbuotojui, tiek visuomenei. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) šia proga primena, kad orus darbas nėra tik formalus reikalavimas, bet ir esminis žmogaus teisių aspektas, rašoma VDI pranešime spaudai.
Biuras
Biuras / 123RF.com nuotr.

Darbuotojų apsaugos nuo neteisėtų darbdavių veiksmų užtikrinimas, darbo vietos saugumas ir tinkamas atlygis už darbą yra būtini kiekvieno darbuotojo gerovei ir visos visuomenės klestėjimui.

Pasak LR vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus Jono Griciaus, orus darbas – tai ne tik tinkamai apmokamas darbas, bet ir pagarba darbuotojui, saugi psichosocialinė aplinka, galimybė įsitraukti į sprendimų priėmimą bei laisvė nuo diskriminacijos ar išnaudojimo. J.Gricius pažymi, kad „darbdavių atsakomybė yra neapsiriboti tik darbo užmokesčio sumokėjimu, bet ir užtikrinti, kad darbo sąlygos leistų darbuotojui realizuoti savo potencialą be baimės ar įtampos“.

VDI nuotr./Jonas Gricius
VDI nuotr./Jonas Gricius

Orus darbas ne tik apsaugo darbuotojus nuo įvairių pažeidimų, bet ir sukuria stiprų pagrindą visuomenės ekonominei ir socialinei gerovei. Darbuotojai, kurie jaučiasi gerbiami ir saugūs darbo vietoje, yra labiau motyvuoti ir produktyvūs. Tai reiškia, kad investicijos į orų darbą ne tik tiesiogiai pagerina darbuotojų gerovę, bet ir skatina didesnį verslo efektyvumą bei ilgalaikį įmonių ir ekonomikos klestėjimą.

2024 metų pirmąjį pusmetį darbo ginčų komisijos (DGK) gavo 28 proc. daugiau prašymų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tai reikšmingas augimas, rodantis, kad darbo sąlygos kai kuriose Lietuvos įmonėse vis dar kelia iššūkių. Nesumokėtas darbo užmokestis sudarė didžiausią dalį reikalavimų – apie 75 proc. visų atvejų. Tai rodo, kad nors įstatymai numato aiškias taisykles dėl darbo užmokesčio, daugelis darbuotojų vis dar susiduria su pažeidimais, o tam tikros įmonės nevykdo savo įsipareigojimų.

Be to, padidėjo ginčų dėl atleidimo iš darbo teisėtumo ir neturtinės žalos atlyginimo. Darbuotojai vis aktyviau naudojasi teisėmis ir kreipiasi į DGK, kai susiduria su problemomis darbe. 2024 m. DGK priėmė sprendimus dėl 6,9 mln. eurų išieškojimo, iš kurių didžioji dalis – daugiau nei 6,8 mln. eurų – buvo priteista darbuotojų naudai.

VDI ypatingą dėmesį skiria psichosocialinei darbuotojų gerovei ir siekia užkirsti kelią smurtui bei priekabiavimui darbo vietose. Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. įsigaliojusios darbo kodekso pataisos praplėtė darbdavių atsakomybę, numatydamos papildomas prevencines priemones prieš smurtą ir priekabiavimą. „Kiekvienas darbuotojas turi teisę jaustis saugus ir gerbiamas darbo vietoje, – sako LR vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius J.Gricius. – Smurtas ar priekabiavimas darbe negali būti toleruojami, nes tai ne tik žaloja žmogų visapusiškai, juolab jo orumą, bet ir kenkia darbo našumui.“

Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvencijoje Nr. 190 nurodyta, kad darbuotojai turi teisę į darbo aplinką, kurioje nėra smurto ar priekabiavimo. VDI taip pat parengė rekomendacijas darbdaviams, kaip atpažinti ir spręsti psichologinio smurto bei priekabiavimo problemas darbo vietoje, kad būtų sukurta saugi ir sveika darbo aplinka. Šias rekomendacijas galite rasti čia.

VDI vadovas J.Gricius pabrėžia, kad „orūs darbo santykiai – tai daugiau nei ekonominė vertybė, tai – žmogaus teisė dirbti aplinkoje, kuri leidžia jam jaustis gerbiamam ir saugiam. Užtikrindami orumą darbo vietoje, mes taip pat užtikriname pamatines žmogaus teises“.

Šiuolaikinė darbo aplinka turi keistis ir prisitaikyti prie naujų iššūkių, tokių kaip psichologinė darbuotojų gerovė ir smurto prevencija, o investicijos į darbuotojų saugą ir sveikatą atsiperka ne tik darbuotojams, bet ir darbdaviams bei visuomenei. Orus darbas yra raktas į ilgalaikį visuomenės klestėjimą, o jo užtikrinimas – visų mūsų atsakomybė.

Nors statistika rodo, kad darbo sąlygų pažeidimai niekur nedingo, teigiamas signalas – didėjantis darbuotojų supratimas apie savo teises ir aktyvesnis jų gynimas. Tai reiškia, kad visuomenė tampa sąmoningesnė ir labiau vertina orumo principus darbe, o VDI, konsultuodama, inspektuodama ir bendradarbiaudama su socialiniais partneriais, toliau siekia užtikrinti, kad visi darbuotojai galėtų dirbti orioje ir pagarba grįstoje aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas